Utazásaink során sokszor elgondolkoztam rajta, hogy kinek is való India? Nem úgy általában, hanem turistaként. Milyen embernek érdemes eljönni ide? Mert az remélem már kideült a blogból, hogy az itteni turisztikai hivatal szlogenje az „Incredible India” (azaz hihetetlen India) teljesen igaz. De nem csak úgy ahogy ők a marketing fotókon mutatják, hanem a másik végletben is. Olyan szörnyűségek is vannak, amelyekkel másutt nem vagy csak nagyon elvétve találkozik egy turista. Na meg a szervezetlenség, töketlenség olyan csimborasszója, amelyet egész egyszerűen elképzelni sem lehet, amíg nincs itt az ember. Persze ugyanakkor az is abszolút igaz, amit a marketing duma és képek közvetítenek, mert valóban szintén elképzelhetetlenül gyönyörű dolgokat is látunk. De ezt gondolom részben Ti is látjátok a képeinken meg a beszámolóinkból.

Nos, akkor kinek is való India? Mindenképpen kellően nyitottnak kell lenni az újra, a meglepőre, a megdöbbentőre. Szociálisan nagyon érzékenyeknek nem. Akinek már egy kóbor kiskutya láttán is megindul a szíve, az nagyon gondolja meg az utazást. (Már csak azért is mert ennyi kóbor kutya talán a világon nincs, mint itt) Értelemszerűen azoknak, akik komolyan érdeklődnek a keleti filozófiák iránt, azoknak India szinte kötelező, hiszen itt a konfucianizmuson és a taoizmuson kívül minden keleti vallás/világnézet masszívan képviselteti magát. Jónéhány olyan is, amelyről még csak nem is hallotunk a messzi Európában. Nagyon jelen vannak. Nekünk, akik egy többnyire szekuláris társadalomban nőttünk fel, nehéz is elképzelni mennyire áthatja a vallás itt az emberek életét.

Érdemes eljönnie mindenkinek, aki nagyra értékeli az emberiség kulturális emlékeit, mert ezekből itt rengeteg van. Ráadásul az itteni kultúra alapja, gyökerei nem változtak alapvetően az elmúlt kétezer évben. Persze, integrálta a sok behatást, amely érte, de azt lehet látni, hogy az egész kultúra gyökerei a Rámánaja vagy a Máhábhárata óta változatlanok.
Annak is érdemes ideutazni, aki szereti a természet szépségeit, hiszen nagyon sok minden megtalálható itt a magashegyi fennsíkoktól egészen az igazi őserdőig (bár azt azért keresni kell). Aki Petőfi nyomdokába lépve szereti a síkságokat, az is megtalálja a számítását. Annak is jó uticél India, aki szeretne állatokat látni természetes környezetükben. Ezek között persze a tigris a sztár, de rajtuk kívül is sok érdekességgel lehet találkozni. Tigrissel igazából csak igen nagy szerencsével.
Azaz sok ember meg fogja találni itt azokat a szépségeket amelyeket keres. Ugyanakkor mégsem javasolnám bárkinek, hogy nekiinduljon. Alapvetően három féle utazónak tudom ajánlani az ideutat:
1.       A hátizsákos turistáknak, akiknek legalább másfél-két hónapjuk van arra, hogy beutazák az országot. Ennyi idő birtokában nem baj, ha aznap éppen nem megy a vonat/busz, vagy ha az ember lekési a csatlakozást. Mert azt le fogja késni valahol, valamikor. Alapkövetelmény a körülményekkel szembeni nagyfokú tolerancia, és akkor fillérekből végig lehet nézni szinte az egész országot. Ha valaki eléggé elhatározza magát, az itteni ashramokban (templomok) egy-egy éjszakát szinte mindenütt el lehet tölteni teljesen ingyen egy nagyon egyszerű tömegszálláson. Van ahol még ételt is adnak. A közlekedés is fillérekbe kerül, a legtöbbet szerintem a látnivalók belépőire kell költeni, mert a külföldieknek azok elég borsosak – már persze a helyi árszinthez viszonyítva. De azon nem lehet spórolni, ha valaki turista, van, hogy 25x annyit fizet mint a helyiek (konkrét példa).

De ha valakinek van elég ideje, nem finnyás, nyitott az új kalandokra, akkor nagyszerű napokat tölthet itt el, minimális pénzből.

 
2.       Az igazán gazdagoknak. Akiknek nem kérdés, hogy mindenütt a legjobb, ledrágább hotelben laknak, mindenhova repülővel utaznak és a csak a hotel éttermében esznek.  Ezen embereknek általában elég magas igényeik vannak a szállásokkal kapcsolatban, és a kiemelt turistahelyeken ezt tudja is nyújtani India, sőt olyan luxust is, ahol tényleg mahardzsának is érezhetik magukat.

Nekik már érdemes akár 10 napra is ideutazni, annyi időt már értelmesen el lehet tölteni. Ennyinél kevesebbe annyira kevés fér bele, hogy azt nekik sem javaslom, akkor tényleg csak a Delhi-Agra-Jaipur „aranyháromszög” lesz az útvonal. De eljöhetnek akár több hónapra is, lehet bármennyi pénzük, akkor sem fognak eljutni olyan helyekre ahova a hátizsákos turisták. Mert vannak olyan –gyönyörű - helyek ahol egyszerűen nincs olyan szintű szállás, ahol hajlandóak lennének aludni. Ráadásul, hiába repülnek mindenhova, ott akkor is be kell szállni egy autóba, és zötyögni kell a bűn rossz utakon. Ezt senki nem ússza meg.
Szóval érdemes ide jönni annak akinek nincs pénze, de van töméntelen ideje és alacsony az igényszintje, meg annak akinek rengeteg pénze van, ehhez igazodnak az igényei is, de nincs sok ideje. Akkor a többiek, a magunkfajták, akik már kinőttek az elalszom-én-bárhol-a-földön-is-nem-baj-ha-három-napig-nem-tudok-fürdeni korból de ugyanakkor legtöbbször meg kell nézniük a vendéglőben az árakat is a étlapon, ők soha nem jutnak el Indiába? Nos alapvetően sajnos ez a helyzet. Vagy ha saját szervezésben eljutnak ide, az élmény nem lesz felhőtlen. Mert valami biztos nem fog úgy történni ahogy tervezték. Az interneten kinézett szuper szálloda valójában egy nyomorúságos, koszos, csótányokkal teli lyuk lesz. A meghirdetett fantasztikus vadrezervátumi túra egy órás poroszkálás lesz az aszfaltúton egy olyan hangos autóban, amely kilométerekre minden állatot elijeszt. A nagyszerű hindu templom pedig egy ház hátsó udvarán kialakított csiricsáré szentélynek fog bizonyulni. Ráadásul a rettenetesen kedves utazási ügynök ott veri át őket, ahol lehet (a legtöbbről egyébként hála istennek nem is fognak tudni, csak fizetnek mint a katonatiszt), ezért az út jóval többe fog kerülni mint tervezték. Mert kiderül, hogy az autó csak a látványosságtól fél kilométerig van kifizetve, onnan tovább már egy másik taxival kell menni külön pénzért, vagy az „all-inclusive” vacsora azt jelenti, hogy az árban az adó már benne van, de az ital természetesen nincs. Ha pedig befizetnek egy nagy európai utazási irodánál, akkor kétszer annyit fognak költeni mint kell. (Ami leginkább abban fog megnyilvánulni, hogy fele annyit látnak Indiából mint lehetne ugyanannyi pénzből)
Ennek ellenére van remény, mert ahogy írtam van harmadik kategória:
3.       Akinek van Indiában ismerőse, és tud neki első kézből származó információk alapján tanácsot adni, hol aludjon, milyen vonattal menjen, hol béreljen autót stb. Mert anélkül, hogy az ember tudná hova és kivel megy, nagyon mellé lehet nyúlni. Nekünk is sikerült már többször is. De nekünk, mivel évekre jöttünk, ez nem fáj olyan nagyon. Aki két hétre jön, annak az élményét bizony elronthatja egy-két rossz(abb) nap.
Summa summarum – várjuk minden kedves barátunkat!!!! (Mondtam, hogy reklám lesz, a gyönyörű nő is azért van benne!)
Szerző: zdyzs  2011.03.10. 13:22 18 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kerdesek05 2011.03.15. 16:24:25

ki az első képen levő jó csaj?

zdyzs 2011.03.16. 10:30:09

@kerdesek05: Aishwarya Rai. Szerintem a legszebb indiai színésznő, pedig van bőven konkurecnia.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.03.16. 15:33:24

Aki pedig elindul, annak csak egy jótanácsom van: MENTÁLISAN KÉSZÜLJÖN FEL!
Nem a kosz, a szegénység, a lerobbant utak, vagy a nem közlekedő vonatok esetleg a koldusok borítják ki az utazókat. Ezekete a dolgokat meg lehet szokni, bármennyire is hihetetlen.
Amitől mindenki (van aki tagadja, de azért a sorok közt olvasva elő szokott bukkanni) kiborul, az az irgalmatlan ostobaság amivel szembe kell nézni.
Ez olyan problémákat eredményez, amire nem is gondolunk. Apró dolgok, amik őrületbe kergetnek, mert ötpercenként esnek meg. Kezdve azzal, hogy rábökve egy üdítőre, és két ujjat felmutatva nem fogjuk megértetni az üditőárussal, hogy abból kérünk kettőt. Kell valaki, aki tud angolul, és (isten bizony) ő bök rá, és mutatja a két ujját, bezárólag azzal, hogy az ablak alatt este hétkor kezdenek gyülekezni a melósok, hogy a szomszédban megkezdjék a betnvasszerelést, zsaluzást.
Olyanokról, hogy fél óra taxizás után a sofőr egyszer csak hátrafordul és megkérdezi, hogy akkor az a szálloda ahova tartunk tulajdonképpen melyik városrészben van.
Amúgy tényleg gyönyörű helyek vannak és ha egy hónapnál kevesebbet marad valaki, akkor valószínűleg megússza idegösszeroppanás nélkül.

zdyzs 2011.03.16. 18:00:24

@Ahmet: Na igen, az indiai mentalitás annyira más mint amiben mi nőttünk fel, hogy azt nem is lehet elmondani. És szerintem felkészülni sem lehet rá, csak tolerálni, de még az is nehezen megy. Erről bővebben itt - ahovakolumbuszindult.blog.hu/2010/12/12/swot_mikro_hatranyok

Viszont az, hogy este hétkor kezdenek dolgozni az amiatt van, hogy az év jelentős részében nappal túl meleg van. Az persze már a sajátos indiai mentalitás része, hogy télen is éjszaka dolgoznak, amikor nyugodtan lehetne nappal is. Így szokták meg, nem változtatnak rajta.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.03.17. 01:28:29

@zdyzs: Nem a mentalitással van gond, hanem a hozzáállással. Ugyan kimondták, hogy innentől nincs kasztrendszer, de ettől az még nem szűnt meg. És hát ugye mi ott kaszton kívüliek vagyunk, és úgy is kezelnek.
Mondok egy példát:
Kínában a vasútállomáson ugyanúgy letaposnak, mint Indiában, de vannak igen fontos különbségek. Kínában teljesen egyenjogúként vehetek részt a harcban, míg Indiában mélységesen fel lesznek dúlva, ha én dugom be a fejemet a kis ablakon az ő orra előtt. Persze nem fognak mondani semmit, de a metakommunikációból tökéletesen átjön.
És ez például nincs, ha elmész Amritsarba, vagy mondjuk Sikkimbe. Döbbenet, de a buddhista Sikkimben tudnak közlekedni az egysávos hegyi utakon, anélkül, hogy dugó, meg dudálás lenne. Delhiben meg... Van fényképem egy üres útról, amin egy busz és egy riksa kettőse dugót alkot. Egyszerűen nem hiszem el néha, ami ott folyik.
De szerintem tudod miről beszélek. :)

kerdesek05 2011.03.17. 16:58:01

nagy ország nagy butaság.

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.03.24. 12:18:35

Szia!

A cikk tetszik, sok részével egyet is értek, szerintem is nagyon megrázó tud lenni India, ugyanakkor gyönyörű és érdekes is. az is igaz, hogy nagyon olcsón is lehet utazni, meg nagyon drágán is és ez utóbbi csak a kényelemből ad többet, az élményből viszont kevesebbet (igaz, a negatív hatások sem lesznek olyan erősek).

Egy dologgal nem értek egyet...mégpedig, hogy középút az ne lenne az utazásban. Ha van némi utazási tapasztalatod, beszélsz valamennyire angolul és képes vagy kicsit rugalmasan kezelni a dolgokat, akkor igenis lehet utazni nem túl nagy pénzekért, de mégis európai mércével mérve is elfogadható módon. Igaz, többnyire nem érdemes előre foglalni a szállást (maximum, ha nagyon megbízható információd van róla), de hát a helyszínen úgyis találsz megfelelő középkategóriás (európai viszonylattal olcsó, ugyanakkor megfelelő tisztaságú, ám egyszerű szobát...mondjuk 1000 - 5000 forint közötti rúpiáért). Ha meg véletlenül mégse járna a busz, amire számítasz vagy már túl fáradt vagy hozzá, akkor egy-két napra taxit bérelni sem megfizethetetlen. Persze ehhez kell egy jó adag önállóság és annak bevállalása, hogy nem tudod előre biztosan, hogy melyik szállodában fogsz aludni.)

Üdv, Sajo'

u.i..: engem 5 indiai utazás, illetve a most itt töltött 1 év után még mindig az visel meg a leginkább, hogy milyen sorsa van az utcai állatoknak.

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.03.24. 12:25:43

@Ahmet: Szia Ahmet!

Hát nem tudom...én szinte semmi jelét nem tapasztaltam annak, hogy minket alacsonyabbra tartanának, mint a kaszttal rendelkező indiaiakat. Sőt, legtöbbször inkább előnyökben részesültünk, akár a hivatalos személyek részéről (pl. útlezárásnál, ahol az indiaiakat bambuszbottal verték, ha véletlenül be mert lépni az elzárt területre, mi simán átsétáltunk...igaz, először próbált a rendőr megállítani, de mi mondtuk, hogy sietünk, így végül csak tehetetlenül legyintett), akár orvosi rendelőben (eddig ha véletlenül orvost kellett látogatnunk, akkor mindig hamarabb kerültünk sorra, mint a helyiek, pedig nem fizettünk többet és nem is kértük ezt, sőt volt, hogy tiltakoztunk is :-)), akár magánembereknél (mindig kiemelt figyelemmel és kedvességgel kezeltek minket).

Persze lehet, hogy csak szerencsénk volt eddig.

Üdv,
Sajo'

zdyzs 2011.03.27. 04:19:28

Sajó! Van igazság abban amit írsz, de akkor ha nem foglalsz előre szállást, akkor az Indiára szánt időt meg kell szoroznod 1,25-el. Mert amíg szállást keresgélsz, azzal pont elmegy minden városban az az átlagban két óra, amikor már meg tudnád nézni a Jantar Mantart vagy a Szelek Palotáját (tetszőleges látványosság behelyettesíthető). Azaz kevesebbet fogsz látni. Arról nem is beszélve, hogy egy szobát persze mndig könnyű találni, de mi három gyerekkel utazunk, így már sokkal nehezebb. Ráadásul bele sem akarok gondolni mennyire nehezen tudnám kezelni a kölköket a szálláskeresgélés folyamán. De abban igazad van, hogy ha az ember rugalmasan kezeli a dolgokat, meg lehet ezt tenni, de őszintén szólva akkor már közel vagy a hátizsákos mentalitáshoz, csak jobb helyeken alszol.

zdyzs 2011.03.27. 04:27:35

Ahmet: Ebben a kérdésben szerintem inkább Sajónak van igaza, a fehér embert még mindig nagyon tisztelik. Ha határozottan lépek fel mindenki azonnal utat enged, odébb lép, abbahagyja a furakodást. Van egy amerikai barátunk, aki tökéletesen beszél hindiül, de ha valamit gyorsan el akar érni, akkor angolul beszél, mert sokkal komolyabban veszik. Szóval én pont úgy látom, hogy megéri fehárnek lenni itt. (Nem véltelen, hogy a TV hirdetések 25%-a feherítő kérmeket reklámoz :-)

Delhi valóban a létező világok egyik legrosszabbika, de én Sikkimben is voltam fél órás dugóban, mert a helyiek képtelen felfogni, hogy hiába furakodnak, csak azt érik el, senki nem fog tudni megmozdulni. De könnyű nekik közlekedni ott, ahol alig van autó. (Delhihez képest persze)

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.03.27. 05:41:40

@zdyzs: Szia! Persze, amit írtam, mint középkategóriás utazás, az sokban hasonlít a hátizsákos utazáshoz, sőt, tulajdonképpen az is, csak egy kis kényelemmel megtoldva. :-) Mondjuk szálláskereséssel csak ritkán ment el sok időm, egy-két kiemelt turistahelytől eltekintve szerintem nem nehéz szállást találni még a turistaszezonban sem. De persze 3 gyerekkel ez már tényleg más, úgy én is biztos foglalnék előre szállást, méghozzá nem legolcsóbbakat.

Üdv,
Sajo'

encián 2011.03.27. 13:00:50

Óh, de jó, hogy itt is olvashatlak Benneteket, Ahmet és Sajo!:-)
India nem hagy nyugton engem sem, de legközelebb csak Északra...

encián 2011.03.27. 13:27:25

Édesapám 1963-65-ig Indiában dolgozott a két ország közötti kereskedelmi megállapodás alapján. Rengeteg fényképet készített az országban jártában keltében, de főleg Rajasthan tartományban. Nemrég, amikor hazajöttem a 2 hetes rajasthani utamról, elővettem ezeket a közel 50 éve készült fotókat, és a legnagyobb megdöbbenésemre egyetlen egy dolog változott a fényképen látható és az általam megtapasztaltak óta, mégpedig a tömeg. Ugyanaz a szenny, mocsok, nyomorúságos állapotok a fotókon, mint amit magam is megéltem, de sokkal több, nagyon sokkal- sokkal több ember. Egy milliárd 200 millió embert szerintem nem tud eltartani az az ország, és a létszám folyamatosan nő. Ha ez nem változik - márpedig nem nagyon fog, hiszen vallási és egyéb okokból nem csökken a népszaporulat -, akkor nagyon komoly gondok lesznek. Lehet, hogy rosszul látom, de ez az egyik legnagyobb problémája ennek a földrésznyi csodálatos országnak.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.03.27. 14:22:13

Az a tisztelet nem a vendégnek szól, hanem a bőrszínnek. Ez a "tisztelet" ólommal lett belenevelve mindenkibe én úgy gondolom.
Kicsit mint a szovjet katonákkal való barátkozás: lelkünk mélyen annyira nem volt őszinte.

De most már teljesen úgy tűnök, mint valami rasszista troll. :)

Szállást baromi egyszerű Indiában találni, de van egy olyan sanda érzésem, hogy Sajó, meg az én preferenciám erősen különbözik a szerzőétől. :)
Nekünk (azt hiszem Sajónak is) tökéletesen megfelel a vasút-, vagy buszállomás melletti száz egyforma szállás valamelyike. Lehet, hogy a követség háromgyermekes dolgozójának nem. Nem ítélem el miatta, ezek a szállások elég gázosak tudnak lenni, még hátizsákos igényszinttel is.
Egyébként a titka a dolognak azt hiszem az, hogy el kell kerüli azokat a helyeket, amik útikönyvekben szerepelnek, mivel mindenki abba az ötbe megy, ami szerepel az LP-ben, így azok tele vannak, míg a szomszédos TÖKÉLETESEN UGYANÚGY IGÉNYTELEN objektum (szállodának nem biztos, hogy nevezném) meg üres.
Kicsit magasabb kategóriáknál is ez lehet a helyzet.

@encián: Hú, de jó lett volna meglőni ugyanazokat a nézőpontokat ma, mint ötven éve...

encián 2011.03.27. 14:36:23

@Ahmet: Ha fényképen nincs is meg a két nézőpont kb. 50 év különbséggel, a retinámba beégett. Felkavaró volt, de erről már beszéltünk.:-)

zdyzs 2011.03.27. 17:24:58

Nem is írtam, hogy a vendégnek szólna. Ahogy írod, maximálisan a bőrszínnek szól. De nehogy azt hidd, hogy ezt az imperialista angolok nevelték bele az indiaiakba. Nem. Ez sokkal korábbi, az árja hódítások óta van így. Évezredek óta próbálnak minél fehérebbek lenni. A hindu vallás(t alapító árják) nevelte beléjük.
Nézd csak meg ezt a képet (picasaweb.google.com/zspakozdy/AJanta?authkey=Gv1sRgCJn3-Nfc1bzdgQE#5411655470544177298). Mondjuk éppen buddhista, de a lényeg ebből is látszik. Buddha úgy halad a nirvána felé, hogy egyre világosabb lesz. A festmény több mint ezer éves.

zdyzs 2011.03.27. 17:31:08

@Ahmet: A szállásokat tekintve meg maximálisan alátámasztottad az én tapsztalataimat. Olcsó és szar szállást mindig lehet találni. Drága és szar szállást is viszonylag könnyű. Olcsót és jót nagyon nehéz.

Egyébként meg amennyit fizetnek a követségen, abból mi is az olcsóbb kategóriában tudunk csak lakni. Laktunk már olyan helyen ahol több mint 15 meztelen csigát tessékeltem ki a szobából, a fiam párnája alatt meg egy gyík lapult.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.03.28. 09:26:50

@zdyzs: Érdekes ez, mert mindenhol az a szép, ami azt sugallja, hogy gazdag vagyok, egészséges vagyok.
Európában is a fehér bőr volt a kívánatos, amíg az emberek nagy része a földeken gürizve szénné égett. Amikor aztán gyárakban kezdett dolgozni a többség, akkor a barna bőr, mert az onnantól azt jelentette, hogy tulajdonosának van pénze a napon henyélni. Kínától Vietnámig mindenki fehér akar lenni. Pillanatnyilag.

Egyébként a drágább szállodák sem biztos, hogy jobbak. Pontosabban, hogy nincs bennük csótány. :)
süti beállítások módosítása