Rövid hír a szombati újságból, hogy az Uttár Prádésh-i állam rendőrsége által meghirdetett 62 állásra több, mint 93.000 (kilencvenháromezer) jelentkezés érkezett. Nem írtam el, kilencvenháromezer. Azaz minden állásra 1500-an jelentkeztek. És még csak nem is ez a legmeglepőbb. A rendőrség ugyanis biciklis futárokat keresett, akiknek a rendőrörsök közötti kézbesítés lesz a feladata. Azt gondolom mindenki beláthatja, ehhez nem kell egyetemi diploma, a kírás szerint öt (megint nem elírás, 5) általános elvégzése volt a kritérium és az, hogy a jelentkező tudjon biciklizni.

Nos ezek után a jelentkezők közül 3200-nak doktori fokozata van (!!!), 50.000-en pedig egyetemi/főiskolai végzettséggel rendelkeznek. Még egyszer leírom, biciklis futárokat keresnek. Igaz, elég jó fizetésért, mert havi 20.000 rúpiát lehet keresni azzal, hogy az ember tekeri a pedált. Ez Indiában azért még mindig elég jó fizetésnek számít, ráadásul állami állás*, ahonnan lehetetlen bárkit is kirúgni. De azért PhD fokozattal ilyet megpályázni? Azért azt hiszem ez eléggé azt mutatja, hogy a munkahelyteremtésben még mindig nem tart ott India ahol kéne. Na meg azt is valószínűsíti, hogy viszonylag könnyű lehet doktori fokozathoz jutni itt. Lehet, megyek én is veszek magamnak egyet egy üveg whiskyért! 

És nem ez az egyetlen eset, sem a túlképzettség, sem a túljelentkezés terén nem az. Radzsaszthánban mérnököket, ügyvédeket és mesterfokú diplomával rendelkezőket interjúztattak küldöncnek. Az indiai államvasutaknál kiírt 100.000 állásra pedig 20 millió jelentkezés érkezett be. (Ezek a számok már önmagukban is hihetetlenek - két magyarországnyi ember!)

* pont erre vonatkozó statisztikát hirtelen nem találtam, de 2015-ben a falusi háztartások mindössze 7%-ának volt ennél magasabb a havi jövedelme. 

 

 

Szerző: zdyzs  2018.09.02. 15:32 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása