A korábbi posztom kapcsán a kommentekben (azokat is érdemes ám olvasni!!) kaptam egy linket egy idősorhoz (köszi Ahmet!), amely a jövedelmi eloszlásokat mutatja néhány országban 1970 óta, ötéves bontásban. Ha nem is teljesen egyértelműen, de azt lehetett belőle kiolvasni, hogy Indiában nőttek a jövedelmi különbségek.

A már korábban hivatkozott Mint gazdasági napilap egy mai cikkében hozta a hírt, jól is meg rosszul is olvastuk az idősort. A jövedelmi egyenlőtlenségek Gini együtthatója nőtt Indiában. 2004-05-ben vidéken 0,27, a városokban 0,35 volt (0 a teljesen egyenlő, 1 a teljesen egyenlőtlen, bővebben itt). Ezek a mutatók 2009-10-re 0,28-ra illetve 0,37-re nőttek. Abszolút értékben egyébként nem áll rosszul India, a világon a legalacsonyabb érték is csak 0,23, ehhez képest a vidéki 0,28 szerintem kifejezetten jónak mondható. Ez persze az ország szocialista múltjának ismeretében nem meglepő De mindenestre nőtt a mutató. Ez volt a jó olvasat.
Amiben tévedtünk - úgy gondoltuk, hogy Kínában kisebbek lennének a jövedelmi különbségek mint itt. Nos, a Metapédia ábrája alapján ez nem igaz, Kínában a Gini együttható (Corrado Gini olasz statisztikus és szociológus fejlesztette ki, innen a kicsit furcsa név) 0,45-0,49 között van, ez lényegesen nagyobb, mint itt. Ezek szerint Kína jobban maga mögött hagyta a szocializmust, mint India. Fiatalabb olvasóink kedvéért (mert ha minden igaz ilyenek is vannak!):  a kimagasló jövedelmek a Coca-Cola mámorban fetrengő Nyugat mételye voltak, egy szocialista országban mindenki nagyjából ugyanannyit keresett – nagyon keveset.
Na mára ennyi telt, még szerencse, hogy 4,5 óra időeltolódás van, így a poszt még 22-én meg fog jelenni, pedig nálam már megint 23-a van.
Szerző: zdyzs  2012.03.22. 19:46 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása