(Ez a poszt nem gyerekeknek való, kérem a 18 éven aluliakat ne ezt olvassák, van sok más érdekes a blogon)

Bármennyire is panaszkodunk otthon a saját politikusainkra, az itteni indiai viszonyokat látva (főleg persze olvasva az újságban) azt kell mondjam, még mindig szerencsések vagyunk. Az egyik pénteki újságban jelent meg a hír, hogy Uttar Pradesh állam elnöknője (aki egyébként két évvel ezelőtt állami pénzen szobrokat emeltetett magának – egyesek források szerint összesen kb 4,2 milliárd forintnyi összegért) a közelgő választásokra való tekintettel folytatta a tisztogatást pártjában. Uttar Pradesh India legnagyobb népességű állama, közel 200 millió lakosával a világ  5. legnépesebb országa lenne (!!!), ha önálló lenne. A tisztogatás kapcsán a cikkben elemezték a most Uttar Pradeshben kormányzó párt politikusait. 

A cikk szerint a 2007-es helyi választásokon a jelenleg kormányon levő párt 132 olyan jelöltet indított, akivel szemben büntetőeljárás volt folyamatban. Ezek közül 70-en nyertek is a szavazófülkékben. Ami még megdöbbentőbb, hogy nem vesztegetés, meg sikkasztás, meg hatalommal való visszaélés a vádak (mint nálunk). Nem. Gyilkosság, nemi erőszak és hasonlók. Csak néhány példa a most kirúgott politikusok bűnlajstromáról:

·         - a korábbi egészségügyi minisztert le is csukták egy dalit (érinthetetlen) lány szexuális kihasználásáért és később meggyilkolásáért.

·        -  az egyik állami vállalatot vezető képviselőt egy kiskorú megerőszakolásával vádolják, melyet videóra is vett.

·         - egy másik képviselőt életfogytiglanra ítéltek gyilkosságért

·         - több képviselő van vád alatt asszonyok elrablásáért és megerőszakolásáért (külön ügyekben, úgy tűnik a személyi szabadság korlátozása szexuális visszaélések céljából nagyon népszerű szabadidős tevékenység a politikusok körében)

·         - van olyan képviselő, aki ellen több mint 15 különböző büntetőügy van folyamatban.

Több vélemény szerint a tisztogatás csak azokra terjedt ki, akik valószínűleg nem nyernének a következő választásokon, az államfő továbbra is megvédi azokat a bűnözőket, akik pártja színeiben nyerésre állnak. Nehéz megmondani mi az igazság.

Mindenesetre ezeket az ügyeket olvasva mindjárt már megvilágításban vannak az otthoni politikusi stiklik. Van még hova fejlődnie Indiának ezen a téren is.

 

Szerző: zdyzs  2011.10.03. 04:24 1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.11.03. 18:32:20

Szia!

Hmm, India demokráciájáról és a politikusairól én is írtam régebben, ha nem zavar, akkor belinkelem: indiaindia.blog.hu/2011/03/13/demokracia_32

(Ha nem szeretnél más blogra mutató linket a kommentek között, akkor töröld ki nyugodtan, nem sértődöm meg. :-))

Üdv,
Sajo'
süti beállítások módosítása