Hadd büszkélkedjünk egy kicsit. Tegnap a lányainknál bizonyítványosztás volt (pont március 15-i dátummal egyébként). Megkapták a harmadik negyedéves jegyeiket. Minden tárgyból A vagy A+ értékelés kaptak, ez az ötösnek és a csillagos ötösnek felel meg. Itt ráadásul nem összességében van szorgalom jegy, hanem tárgyanként értékelik mennyire igyekezett a tanuló a negyedévben, és ebben is „jó” vagy „kiemelkedő” értékelés kaptak minden tárgyból. Most megkaptuk az előző negyedév jegyeit is, amelyeket félévkor nem adtak ki, mondván a lányok nem ott járták az egész félévet. Ebből az derült ki, hogy már félévkor is egy B+ (csillagos négyes) mellett csak A vagy A+ jegyeik voltak.
Persze eddig sem volt kétségünk afelől, hogy Kriszti és Csilla értelmes, szorgalmas gyerekek, de azt álmainkban sem gondoltuk, hogy egy teljesen új környezetben, egy idegen nyelven fél év alatt eljutnak oda, hogy kitűnők legyenek. (Csak a történelmi hűség kedvéért az apjuknak ez annak idején 2 évbe tellett). Le a kalappal előttük. Persze mindez nem volt ingyen. A lányok szorgalmasan mindig elkészítik a leckét, lelkesen olvasnak és gyűjtenek hozzá az anyaghoz (főleg az interneten). Nem ritkán este 9-ig megy a tanulás (ma is). A másik dolog, ami szerintünk segítette őket a sikerhez, az az, hogy amikor csak kérik, segítünk nekik. Ez persze túlnyomó részt Zsuzsi. (Ha nem kérik, Zsuzsi akkor is minden nap felajánlja a segítségét, ott sündörög, csak úgy mellesleg bele-bele kérdez, hogy kiderüljön, van-e szükség segítségre – a szerk.). Ha kell, együtt értelmezzük a tankönyvet, főként a kifejezéseket. Erre főleg az első hónapokban sokszor sor került, amikor Zsuzsi is jó néhányszor este kilencig tanult velük. (Így a sikerben neki is nagy érdemei vannak – a szerk.) Azt látjuk azonban, hogy egyre kevésbé van szükségük a segítségünkre. Zsuzsi már legtöbbször csak a matek megértésében és értelmezésében segédkezik. Na és persze nagyon élvezi, hogy végre lehet egy kicsit tanárnő is, ami mindig is nagy vágya volt.  Amellett, hogy negyedéves értékelést kaptak a lányok, ezen a héten úgynevezett Diák Vezette Konferencia (Student-Led Conference) is lesz, melynek keretében a gyerekek bemutatják a szüleinek, hogy mit tanultak eddig, stb. Erről majd írunk, miután már részt vettünk rajta.
Petivel is szeretnénk egy kicsit büszkélkedni. Mivel ő még csak alsós, ő nem kap jegyeket, csak szóbeli értékelést. Neki a múlt héten volt a Diák Vezette Konferenciája. Lenyűgözve (Zsuzsi) jöttem haza. Peti először is tartott egy rövid Smart Board (interaktív tábla, egyszerre computer-kivetítő és whiteboard) prezentációt, melyben bemutatta a fő céljait, kiemelve azokat, amelyeket már véleménye szerint elért és azokat is, amelyeken most dolgozik. Ezen kívül mutatott képeket boldog pillanatairól az osztályban és bemutatta a barátját is. A Smart Board prezentáció után tantárgyanként elmondta nekem és tanárainak, hogy miket tanult már meg, mikre büszke (meg is mutatta ezeket) és miben szeretne még javulni. Tudását földrajzból és art-ból bemutatóval illusztrálta is. Le voltam nyűgözve. Folyamatosan beszélt 20-25 percig, szavaiból átgondoltság és öröm tükröződött. A tanárai is azt mondták, hogy bámulatosan gyorsan fejlődik és hogy a csoport szeretett és megbecsült tagja lett. Több gyerek név szerint is megnevezte őt, mint azt a személyt, akitől tanulni akar (angolul is). Kérték is őt a tanárai, hogy engedje Peti azt, hogy a tízórai alatt mellé ülhessen, aki szeretne, hogy beszélgessenek (Peti azt hitte, ezt nem szabad).
A gyerekek sikerét meg is ünnepeltük egy fagyizással, jobb híján a McDonaldsban. Hozzánk közel csak ott lehet értelmezhető fagyit kapni.
Szerző: zdyzs  2010.03.17. 15:49 4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dpk 2010.03.17. 22:15:15

Kedves Pákozdy család!

Kilépve a zugolvasó státuszomból, hadd gratuláljak a gyermekeitekhez! Most, hogy már 15 hónapja én is anya vagyok, sejtem, milyen fantasztikus érzés lehet, amikor ekkora elismerés éri a csemetéket.
Szuper a blogotok, igyekszem folyamatosan követni!
Pálfi Kriszti

katikám 2010.03.17. 23:17:20

Aszta!!!

Gratulálok a hölgyeknek (meg persze Petinek, a tutornak ill. a családfőnek is).

Másik bejegyzéshez: Zsuzsi báli szerelésével is nagyon meg vagyok elégedve egyébként :)

zdyzs 2010.03.18. 03:32:44

@dpk: Szia Kriszti!!!
Nem is hiszem, hogy már 15 hónapja szültél! Minden jót Nektek a kicsivel, minden napot élvezni kell Vele!

LErika 2010.03.21. 22:31:14

Csak legyetek is büszkék, van mire! :)) Gratuláció a gyerekeknek és Zsuzsinak is!
Arról már nem is beszélve, hogy milyen klassz, hogy alsóban prezentációt tarthatnak a gyerekek arról, hogy mik a céljaik... fantasztikus... remélem egyszer mi is eljutunk itthon ide :)
süti beállítások módosítása