Érdekes kutatásról számolt be a Mail Today napilap. A Háztartásgazdaságtani Intézet munkatársai széles körű vizsgálatot végeztek a Delhiben kapható úgynevezett „streetfood” (az utcán kapható, jellemzően olajban kisütött ételek csoportját hívják így itt) árusai között. 500 diák vett részt az elemzésben és 250 helyszínen próbálták ki az utcán árult ételeket.

4243593389_846b75fe4f_o.jpg

A kutatásnak megdöbbentő (bár nem annyira váratlan) eredménye volt. A 250 mintából mindegyik fertőzött volt. A 250-es minta már önmagában is statisztikailag értelmezhető nagyság, de még ha nem is lenne az, a tény, hogy minden árusnál kapható étel megbukott, az önmagában is bizonyító erejű. Ráadásul a minták nem egyetlen fajta baktériumot mutattak ki, a legtöbb ételben többféle kórokozó is megtalálható volt. Az alábbiakat találták a kutatók:

  1. A minták 100%-ban jelen volt az ételmérgezést okozó Staphylococcus baktérium.
  2. 83,6%-ban E.colit mutattak ki, amely gyomor- és bélhurutot és húgyúti fertőzéseket okozhat.
  3. 76,4%-ban a Vibrio családhoz tartozó baktériumokat találtak, amelyek szintén gyomor- és bélhurutot okozhatnak
  4. 43,6% a mintáknak szalmonellás volt (!!!)
  5. 41,85%-ban Shigella baktériumokat találtak, amely hasmenést, hányást és lázat okozhat.
  6. 41,8%-ban Pseudomonas bakteriumok voltak, amelyek több étel romlandóságáért is felelnek.

Kis fejszámolással kiderül, hogy ha valaki az utcán eszik, 50% esélye van arra, hogy 6-féle kórokozót tesz magáévá (leellenőrizve 49%). Nos ezért (is) nem eszünk mi soha az utcán.

Az is kiderült, a legtöbb helyen az ételekhez használt csiliport téglaporral keverték (ez a módszer ugye hazánkban is ismerős), az itt nagyon elterjed garam massala fűszert pedig egész egyszerűen összesöpört piszokkal „dúsították”. Az összes olajmintában magas volt a peroxid érték, amely a szervezetben egészségkárosító szabad gyököket képez. Nem cserélik ugyanis a olajat.

5484025240_9761b22451_z.jpg

Hogy bírják ezt az indiaiak? Rosszul. A tesztben részt vevő 500 diák 51%-a beteg lett és 43%-nak gyógyszert is kellett bevennie, hogy meggyógyuljon. Ennek ellenére eszik a diákok, és kiderült, leginkább azért, mert szeretik. A válaszadók 74%-a nyilatkozott úgy, hogy az íze miatt vásárol az utcán ételt (az olcsóság csak 31%-nál volt szempont), és 50%-uk szerint az utcai étel a létező legjobb kaja (még a mama főztjénél is jobb). Tudják, hogy betegek lesznek, de nem tudnak ellenállni.

Mi szerencsére nem vagyunk ezzel így, többször volt alkalmam megkóstolni (viszonylag) higiénikus körülmények között ezeket az ételeket (nagy divat ugyanis a legelőkelőbb esküvőkön és fogadásokon ilyen „egyszerű” kajákat kínálni), és egyáltalán nem ízlett. Olajban tocsogó, ízetlen – vagy baromi csípős – sült tészta mind, különféle szószokkal nyakon öntve. De ha rajonganék érte, sem mernék soha az utcán enni, és azt gondolom a fent vázolt kutatás engem igazol. Persze hallottam olyan nyugati turistákról, akik kipróbálták és semmi bajuk nem lett, de szerintem nem érdemes kísérteni a sorsot.

Ha valaki Indiába készül, erősen javaslom, hogy ne egyen sehol az utcán.

(A képek csak illusztrációk, a lefényképezett helyszínek nem feltétlenül vettek részt a kutatásban)

Szerző: zdyzs  2013.03.17. 09:29 23 komment

Címkék: kutatás étel szalmonella India Delhi Utcai árus Fertőzés E.coli Ne egyél az utcán

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajtipajti 2013.03.17. 12:44:18

Egy hónapot túráztunk Indiában (Delhiben is), végig utcán ettünk. Nekem egyszer lett hasmenésem egy olyan kaja után, ami amúgy is elég gázosnak nézett ki. A barátomnak semmi baja nem lett. Valszeg a szerencsések közé tartozunk, de inkább egy hasmars, minthogy kimaradjak egy csomó jóból. Sok féle utcai kaja/pia van, nem csak az olajban sütött vackok.

zdyzs 2013.03.17. 13:17:37

@hajtipajti: A szerencsések közé tartoztok. Volt itt olyan ismerősöm, aki egy évig lakott egy indiai családnál, és gondolta annyi idő alatt már megedződött, az utolsó itt töltött hónapban evett egy utcai árusnál. Pár napon belül vérhassal feküdt a kórházban (pedig volt oltása), elbukta a repjegyét és egy kisebb vagyont fizetett ki a kórházban. A brutális fájdalmakról nem is beszélve.
De persze mindenki a saját egészségét kockáztatja.
Szerintem az "nem utcai" indiai konyha fényévekkel jobb mint amit az utcán lehet kapni, IMHO az marad ki a jóból aki az utcán eszik.

Dynax5 2013.03.17. 15:23:08

"-Mit adtak nekünk az indiaiak?!??"

Bogyó 2 2013.03.17. 16:53:08

A Travel Channel egyik üdvöskéje, Megan McCormick is az egyik Portugáliai útnál említette, hogy azért vett egy gyomrot ábrázoló szobrot Fatimában, ahol az emberek a beteg testrészeiket vásárolgatják meg így, mert Indiában emésztőrendszeri fertőzést kapott, s azóta se jött teljesen rendbe. Pedig a világ első számú utazási csatornája, nyilván tudják mire kell figyelni, biztosan van eü. stáb. Indiában mégis bele lehet ilyesmibe futni. Nyilván, mindig vannak, akik verik a mellüket, hogy bezzeg nekik semmi bajuk nem lett, pedig a földről ettek két éven át, de valahogy mégis egy csomóan megbetegszenek, tehát felelőtlenség azt állítani, hogy semmi gond, mindenki egyen nyugodtan. Nem, mindenki gondolja végig, vállalja-e a kockázatot, mert igenis van kockázat.
Én biztosan nem ennék, mert egy csomó más dolog is van, amiért érdemes Indiába utazni, ami talán fontosabb, mint az utcai kaja. Nem beszélve a maradandó dolgokról. Pedig még azokat se irigylem, akiknek két hét vécén ücsörgéssel telt a kenyai nyaralásuk, a mombasai expressz, ahogyan hívják ezt. Egyszerűen más az immunrendszerünk, tartsuk ezt észben!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2013.03.17. 17:48:25

parathát vettem az utcán, zseniális csomagolásban; matekkönyvből kitépett lapba burkolták az árut...

zdyzs 2013.03.17. 18:07:57

@Dynax5: Ha nekik hiszel, akkor gyakorlatilag mindent a demokráciától kezdve, a plasztikai sebészeten keresztül a kereszténységig.

zdyzs 2013.03.17. 18:10:13

@Bogyó 2: Nekem pont az volt a meglepő a cikkben, hogy nem csak a mi immunrendszerünk más, az indiaiak fele is megbetegedett az utcai kajától. És gondolom egy csomóan bele is halnak, csak arról nem készült még kutatás.
De igazad van, aki akarja vállalja csak a kockázatot, de szerintem egyáltalán nem éri meg.

mrZ (törölt) 2013.03.17. 22:31:46

Gondolom nem változtatja meg, a már határozott véleménnyel rendelkezőket az ellenkező tapasztalat. Finom, friss, egyedi, az orrod előtt (neked) készül. Sültet én nem eszem, a többi fenomenális.

zdyzs 2013.03.18. 03:22:54

@mrZ: Megmondom őszintén nem tudom melyik ételre gondolsz amelyik "friss, egyedi" és nem sült.
De valóban, nem változtatja meg a véleményemet. Amin csodálkozok, hogy a tények nem változtatják meg a Te véleményedet. Pont arról írok a bejegyzésben, hogy MINDEN étel amelyet megvizsgáltak fertőzött volt, a túlnyomó többségük két-három baktériummal is. Mindezt tudva továbbra is enni az utcán szerintem egyenlő a gasztronómiai orosz rulettel.

Winter Mute 2013.03.18. 04:42:16

A jobb módú indiaiak sem esznek az utcáról ez tény, hiába mondják sokan bizonyos utcai kajákról hogy az tiszta én most jöttem ki egy gyönyörő invazív E.Coli fertőzésből:)
Ittenieknél alapszabály: Csak meleg ételt egyél bárhol is vagy.
Az hogy kínok között halnak bele egy bélfertőzésbe butaság, márcsak azért is mert most már mondhatjuk azt, hogy az egészségügyi alapellátás fejlettebb itt mint otthon...
(A forrás elég biztos mivel jelenleg Delhiben dolgozom egy kórházban.)

angmoh 2013.03.18. 07:53:33

A cikkben leírtak több délkelet-ázsiai országra is igazak. A legnagyobb kivétel talám Szingapúr, ahol az utcai ételek is biztonságosak.

zdyzs 2013.03.18. 08:52:53

@Winter Mute: Szerintem biztos van aki belehal itt Delhiben az utcán benyalt fertőzésbe. Abban igazad van, hogy a kórházak színvonala eléri vagy inkább meghaladja a magyar kórházak színvonalát. de csak egy nagyon kis kisebbség tudja azokat megengedni magának.
Persze sok korszerű kórház van, amelyik ingyen is kezel szegényeket, de azért ez nem általános.
Egészségügyi alapellátásról pedig nem beszélnék Indiában, mert az abban az értelemben, ahogy mi használjuk a kifejezést nincsen. Itt nincs mindenkire érvényes egészségügyi biztosítás, ha beteg leszel vagy fizetsz, vagy próbálod magad leküzdeni a bajt. Még akkor is, ha esetleg a munkáltatód fizet utánad egészségbiztosítást, mert az csak nagyon korlátozott dolgokra vonatkozik.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.03.18. 13:30:39

OK, mielőtt megállapítanánk, hogy minden kaja halálos Delhiben, azért szeretnék egy-két dolgot megkérdezni a kutatásról:
- mintavétel tisztasága?
- minta tartósítása a vizsgálatig?

Hogy miért vetem ezt fel? Hát mert ugye pont itt olvashattuk, hogy a Cosmopolitan cikke volt a "Nincs WC, nincs házasság" vagy valami hasonló. Tehát az 500 diák a szaros kezével bebaszta a parathát a nájlonacskóba nekije, és még két napig a táskájában hurcolászta, amíg újabb mintákat gyűjtött, akkor az eredmények, hát hogy is mondjam, nem annyira hitelesek.
Nekem amúgy is fordított tapasztalataim vannak. Nem csak Indiából, hanem máshonnan is. Fertőzés(!) szempontjából az utcai kifőzdék saját tesztem alapján sokkal jobban szerepelnek, mint a turistákra szakosodott(!) éttermek.

Étteremben nem túl sok tapasztalatot szereztem, de Ázsia különböző országaiban 500 utcai mintavételen túl vagyok. Konkrétan Indiában egyszer lettem beteg, pontosan tudom mitől, egy rohadt csirkétől, amit egy turista étteremben ettem Udaipurban. (Csak azért ettünk ott, mert fáradtak voltuk és nem volt kedvünk lemászni a tetőről, hogy másik helyet keressünk. Hiba volt.)

Winter Mute 2013.03.18. 14:58:15

@zdyzs: Én úgy tudom/látom, hogy a kórházak kötelesek ellátni az életveszélyes eseteket.(Ez Delhire igaz, a vidéki helyzetről nem tudok.) Az "alapellátás" itt ezt jelenti.Igen Magyarországon mást jelent az "alapellátás", de a magyar egészségügyb témájába inkább ne menjünk bele, nem akarok pánikot kelteni.

zdyzs 2013.03.18. 17:03:33

@Ahmet: Van valami igazság abban amit írsz, nem tudom milyen körülmények között folyt a vizsgálat. Elképzelhető, hogy a minták egy részébe később kerültek bele a fertőző bacik. De azért azt Neked is el kell ismerned, hogy a 100%-os fertőzöttséget (meg minden ami 50% felett van) azt nem lehet ennek a számlájára írni.
A WC-s cikkel együtt említeni erős csúsztatás, azért az egyetemisták mind olyan helyen laknak ahol van budi. Ettől persze még a bal kezükkel törlik ki a seggüket.
Azt meg nem akarom állítani, hogy minden kaja halálos Delhiben, de egy nyaraláson egy kiadós fosás is nagyon el tudja rontani az ember kedvét.
Egyébként Thaiföldön, Kambodzsában és Vietnamban mi is vidáman ettünk az utcán, és kutya bajunk sem volt. Persze az itteni viszonyok után kifejezetten higiénikusnak tűntek az útszéli árusok.
Nektek szerencsétek volt, hogy nem kaptatok el semmit itt Indiában az utcán. (Aki pedig Radzsasztánban csirkét rendel magára vessen!! :-))

zdyzs 2013.03.18. 17:07:40

@angmoh: Nekünk Thaiföldön, Kambodzsában meg Vietnamban nagyon jó tapasztalataink voltak, ott szinte csak az utcán ettünk és kutya bajunk nem volt. Külön élveztük, hogy mennyivel tisztább minden, mint itt. Figyeltem, az egyik khmer tésztaárus néni pl. minden mosogatás után kilöttyintette a lavórjából a vizet, és újat tett bele. Itt Indiában jó ha naponta kétszer kicserélik a mosogatóvizet. Akkor is, ha óránként több száz vendégük van. Sőt több helyen láttam, hogy egy mosogatófiú négy-öt árusra is mosogat.

zdyzs 2013.03.18. 17:11:03

@Winter Mute: A magyar egészségügyről sajnos egyezik a véleményünk, lassan rosszabb lesz mint itt Indiában, otthon is mindenért fizetni kell, te viszed a gyógyszert magadnak, senki nem koordinálja a különféle orvosokat stb. Annyiban már most is rosszabb, hogy hatalmas pénzeket nyúlnak le havonta a fizetésünkből mindannyiunktól, hogy aztán fizethessünk.
Itt Indiában legalább tiszta a képlet. Minden pénzért van, de cserébe nem kell havonta egy fillért sem kicsengetned.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.03.19. 13:03:40

@zdyzs: OK, de ha azzal érvelsz, hogy nekünk szerencsénk volt, akkor én azt mondom, hogy az egyetemistáknak volt pechje. Éééérted!
Leginkább meg kéne nézni, hogy mondjuk a turisták közül hány kap bármilyen fertőzést, és hogy a fertőzések száma hogyan korrelál az utazás büdzséjével.

zdyzs 2013.03.19. 13:14:49

@Ahmet: ÉÉÉÉrtem. De addig amíg tudok egy ilyen kutatást végezni, addig csak mások által végzett munkából tudok dolgozni! ;-)

Egyébként a fertőzések száma és az utazás büdzséje szerintem nem korrelál egymással. Van is itt egy mondásunk, hogy ötcsillagos hotelben ötcsillagos fosást lehet kapni. Ez konkrét eseten alapul, mikor egy delegáció teljesen kiütötte magát az egyik luxushotelben a reggelivel. Nem lehetett más, mert éjszaka érkeztek, másutt nem ettek, de délre már mindegyik a nagy fehér kagylót ölelgette.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.03.20. 13:42:02

@zdyzs: Na, ezt mondom, de a magas büdzsé valószínűleg minimális utcai kaja fogyasztást takar, a minimál büdzsé meg szinte garantálja, hogy csak utcai kaja lesz. Ha mindkét csoportban ugyanannyi a fosás, akkor vagy nem fertőzött az utcai kaja 100%-a, vagy az összes kaja ugyanúgy fertőzött.

zdyzs 2013.03.21. 05:05:50

@Ahmet: A kettő közül inkább a második, az éttermek esetében sem hiszem, hogy sokkal jobb a helyzet. Szerintem jobb, de azért hasonló lehet.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2013.04.12. 05:01:34

Sziasztok!

Már megint azt látom, hogy akkora ez az ország, hogy mindent meg lehet magyarázni vele kapcsolatban és az ellenkezőjét is.

Ami Delhiben igaz, az lehet, hogy délen nem igaz. Én másfél évig tömtem magamba az utcai kaját, a családdal együtt és SOHA nem volt semmi bajunk. Még írtam is a témáról én is posztot, hogy nálunk sokkal biztonságosabb a street food, mint az 5 csillag... egy Le Meridien vagy egy Taj hotel is meg tud bukni az ellenőrzéseken.

Most voltam Gujaratban és nem az utcán fogyasztott pani puritól lettem szarul, hanem a nyomorult szállodai kajától... Never again... Akármennyire is a gujarati kormány vendégeként próbáltak "jól" tartani bennünket... nem sikerült. Többen is hasonlóan jártunk, pedig az én gyomrom edzettebb, mint a többieké volt.

A kórházak helyzete is teljesen más ezek szerint. Nálunk 1 Rs a vizitdíj, az alap gyógyszer ingyen jár... (indiapass.blog.hu/2012/11/09/korhaz1)

zdyzs 2013.04.12. 07:06:04

@Pere Viki:
Viki!

Naná, hogy Keralában ilyen olcsó az orvos, az egészen a legutóbbi választásokig kommunista vezetéssel rendelkezett.

Én bevallom délen sem ettem az utcán, de inkább azért, mert én egyszerűen nem szeretem amit ott árulnak. Nem tud felvillanyozni egy puri vagy egy pakora. De még a híres thalik sem nekem valók. Részemről maradok a tikkáknál és curryknél.
süti beállítások módosítása