IMG_7495.JPGAngkorban eltöltött harmadik napunkra, csütörtökre, már egy kissé(?) telítődtünk a régi templomokkal és városokkal, erre a napra ’lightosabb’ programot is terveztünk (Zsuzsi - a szerk). Először elmentünk a Siem Reap-től legmesszebb fekvő templomba. A 37 km-es távolságot több mint egy óra alatt tettük meg a szokásos tuk-tukosunkkal. Átmentünk pár apró falucskán a maguk cölöpökre épített házaival és kis helyi műhelyeivel. Nekem tetszett az út, élveztem a hangulatát, de meg kell mondjam, a tuk-tuk nemigen alkalmas eszköz ekkora távolságokra, különösen nem öt embernek egy tuk-tukban. A templomot, amit megnéztünk, Banteay Srey-nek hívják, ami szó szerint azt jelenti: nők temploma. Valójában a név valószínűleg a faragások finom szépségére utal. Egy nagy kmer király egyik brámin tanácsadója építtette, a 10. század végén Síva tiszteletére. Önálló stílust képvisel. A falakat sűrűn fedi a míves faragás, mely zömében meg is maradt, mivel itt rózsaszín homokkőből készült a díszítés is, nem stukkóból. A templom méretei jóval kisebbek, mint a többi helyen, olyan kis ékszerdoboz ez. A kambodzsaiak nagyon sok pénzt tettek bele a rendbetételbe, valamint a templom köré épített (mellesleg pocsék – bocs) látogató központba, rendesen reklámozzák is, hogy mindenki menjen el megnézni (Különben - jogosan - a kutya sem keverdne ide - Paco). Nekünk tetszett, de csak az menjen el oda, akinek valóban van 3 napja Siem Reap-re.

A templom megnézése után zötyögtünk még további 12 km-t a tuk-tukkal - most már kicsit jobban esett, mint reggel, mert mostanra megint kb. 35 fok lett árnyékban, ami viszont csak a tuk-tukban van. A tuk-tukosnak néha kettőt is vissza kellett váltania, hogy egy-egy emelkedőn fel tudjon menni (na ja, a 125 köbcentis motor nem arra van, hogy 5 utassal terhelt utánfutót húzzon, ugye Csikós), de azért előbb-utóbb csak megérkeztünk. Kbal Spean eléréséhez a parkolótól egy 1.5 km-es gyalogtúrát kell tenni a dzsungelben. Bevallom egy kicsit tartottam ettől, a gyerekeknek szigorúan ki is adtam, hogy egy lépést sem lehet letenni a kijelölt, kitaposott gyalogútról. Bár azt hiszem, aki annyi taposóakna miatt megcsonkított embert lát, mint mi (mindenhol ők zenélnek Angkorban), az át tudja érezni ezt. A túrát nagyon élveztük, egyrészt mert szép a dzsungel, másrészt mert a természetben kirándulás az egyik, ami Indiában igazán hiányzik nekünk. Nem tudom milyen hős túrázókra számítottak, de mindenesetre 100 méterenként ki volt táblázva, hogy hány méter van még hátra. Maga a látványosság inkább külöleges mint szép: a patak medrébe faragtak a helyiek Síva lingamokat és istenszobrokat. Az 1000 lingam helyének is hívják. Azért faragták ezeket a mederbe, hogy mikor a víz beér Angkorba, akkor már megszentelt legyen. Ez a munka nem tűnik extrémnek ahhoz képest, hogy velencei-tónyi víztározókat kotortak ki, aminek feltöltéséhez folyót tereltek el.IMG_7536.JPG

Addig húzódott a túránk, hogy már nem volt időnk elmenni a Tonlé Sap tóhoz. Az úszó piacot és a halászok életét így nem láttuk.

Este még egyszer belevetettük magunkat Siem Reap turistaparadicsomába. Nézelődtünk a piacokon, Krisztinek levágattuk a haját (csak a végeket), végül mi felnőttek fáradtan leroskadtunk a kedvenc éttermünk foteljeibe a Pub Streeten és ittuk a jéghideg korsó söröket (érdekes a csapolt 4 deci kevesebb mint a 3 decis dobozos a boltban. Vajon miért?).

Mindent összevetve Angkor nagyon tetszett és itt nagyon könnyű túristának lenni, mert minden ki van alakítva a látogatók kényelmére.

Szerző: zdyzs  2013.01.08. 15:23 9 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.01.09. 06:22:35

Azt gondolom, hogy ugyan messze van, de nagy hiba lenne bárkinek is kihagyni ezt a templomot. Másrészt egy tuk-tukba öten? Ok, hogy meg lehet csinlni, de nem lett volna kényelmesebb kettőben?
Ja, és eleve három napnál kevesebbet szánni Angkorra... Hát, hogy is mondjam, ha csak kevesebb idő van, akkor nincs mese, de ha annyit SZÁN rá valaki, akkor inkább ne menjen.

zdyzs 2013.01.09. 17:15:19

@Ahmet: Ebben nem értünk egyet, szerintem egy napot is érdemes Angkorban eltölteni. Egy jó hosszú nap alatt már nagyon sok szépet lehet látni, és akárki akármennyire is fényezi a dolgokat, ha láttál minden templomtípusból kettőt (márpedig ennyit bőven lehet egy nap alatt), a többi már nem fog a reveláció erejével hatni, hacsak persze nem pont ez a szakterületed.
A Banteay Srey-ről továbbra is az a véleményem, hogy nem ad annyit, mint amilyen messze van, nekünk jobb lett volna inkább a Tonle Sap-ot megnézni. Persze szép a templom, de 32 kilométer zötykölődést nem ér meg. Még két tuk-tukban sem.
Persze mehettünk volna kettővel is, de az összesen 52 dollárral többe került volna. Ez másfél napi szállás Siam Reapban ötünknek. Annyira nem vagyunk jól eleresztve, hogy ennyit kidobjunk az ablakon.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.01.10. 11:13:35

Úúúú, titeket nagyon lehúztak! 52 dollár egy tuktukra?
Egyébként a Tonle Sap nagyon érdekes az úszó falvakkal, de nem Siem Reapnél, ahol milliószámra járnak a turisták.
Azzal egyetértek, hogy egy napot is érdemes eltölteni Angkorban, de ha van ideje az embernek, akkor ne ennyit szánjon rá. Amúgy nem igazán értek egyet azzal, hogy unalmassá válik. Mi három nap alatt bejártunk elég sok templomot, és mindegyik más volt, egy pillanatra se gondoltuk azt, hogy na, ilyet már láttunk, fotó, azt' menjünk.
A 32 km zötykölődés meg szerintem totál megéri, mert tényleg egy ékszerdoboz. Persze ízlések és pofonok... :)

zdyzs 2013.01.10. 19:26:10

@Ahmet: Az 52 dollár az három napra vonatkozott, itt nem nagyon lehet alkudni, minden tuk-tukos ugyanazokat az árakat adja. Kis túra 12, nagy túra 15, Bantay Srey 25 dollár. Még ha Bantay Srey-be két tuk-tukkal mentünk volna, az is majdnem egy napi szállás.
Nálunk a második nap végére már beállt a templom-undor, talán ezért is nem tetszett annyira Bantay Srey. Vagy inkább azért, mert Khajuarho-ban összehasonlíthatatlanul szebb hasonló jellegű templomok vannak. Azokhoz képest ez tényleg elhanyagolható. Nem is csoda, hogy Khajurahoban 3x is megnéztük.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.01.11. 07:31:33

Khajuraho szép, de tök más, mint Angkor. Szerintem össze se lehet hasonlítani. Értem én, hogy Khajurahoban több a cs*cs és az bejön, de akkor is! :)

Mi csak négyen voltunk, nem igazán emlékszem, hogy mennyit fizettünk, de nem hinném, hogy volt 25 dolcsis tétel. Mindenesetre arra az egy napra két tuktukkal mentünk. Lehet, hogy öten egy olyan kis szarban szumma 70 km után én is másképp értékeltem volna a napot. :)

zdyzs 2013.01.11. 12:02:29

@Ahmet: Na igen, de három évvel ezelőtt voltatok ott, sajnos azóta nagyon felmentek az árak. Mint mindenütt egyébként amerre jártunk, minden két-háromszor annyiba került mint azoknak akik pár éve voltak. Ezt teszi a sok turista.

Abban igazad, van, hogy Angkor Wat meg Khajuraho egész más, de a Bantay Srey pont kilóg az angkori templomok sorából, és inkább a Khajuraho stílusa (kicsi és dúsan faragott). Abban meg Khajuraho egyszerűen szebb. Sokkal. Még ha a ciciket leszámítom, akkor is.

Minket egyébként nem zavart, hogy öten ülünk a tuk-tukban, jól elfértünk. Ha kettővel megyünk, akkor is messze lett volna.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2013.01.11. 15:33:24

@zdyzs: OK, legyen! Engem egyébként mozaikpadlóval lehet megölni. Ha soha többet nem láthatok görög/római mozaikpadlót, akkor is boldog ember maradok.

Csikós Zsolt 2013.02.11. 08:09:15

És még mindig Anchor sört adnak? Megvan a Bill Gate Center internet café? Azok ilyen hitvány kis pléhbódék voltak mind akkoriban, ahogy a piac is a tér közepén.

zdyzs 2013.02.11. 17:04:25

@Csikós Zsolt: Sör már többféle van, és a bódésor teljesen eltűnt, egy teljesen korrekt belváros épült fel, rengeteg kocsmával.
Anchor sör most is van, de van másik négy-öt féle is.
süti beállítások módosítása