A mai poszt kicsit off topic lesz, de remélem csak félig. Az elmúlt napok híre volt, hogy az Apple megnyerte az Amerikában folyó szabadalmi pert a Samsung ellen, és a Samsungot 1 milliárd dollár kártérítésre kötelezték. Ezen felül még az is lehet, hogy nem forgalmazhatják okostelefonjaikat és tablet-jeiket az USA-ban. A meglepően gyors ítélet elég nagy horderejű, mert újabb precedenst teremt és másokat is befolyásolni fog.

Én személy szerint nem tudok egyetérteni az ítélettel. Ezzel az erővel a TV gyártók is perelhetnék egymást, mert mindegyik TV ugyanúgy néz ki. Vagy mondhatnék bármilyen más terméket is. Arról nem is beszélve, hogy a Ford minden létező gyárat beperelhetne, mert most már mindenütt futószalagon készülnek a termékek. Szerencsére Hery Ford nem védette le az ötletét, hanem „csak” használta és a világ egyik legnagyobb cégét hozta belőle létre. Sajnos, ha ma élne, valószínűleg már szabadalmaztatná az ötletét és a világ sokkal lassabban fejlődne. Mint ahogy Jeff Bezos (az Amazon.com alapítója) is levédett számtalan teljesen triviális dolgot, és az amerikai szabadalmi hivatal meg is adta ezeknek a védelmet. Csak egy példa erre. Minden egyes alkalommal, amikor egy kattintással vásároltok valamit az interneten, Jeff Bezosnál cseng a kassza. A „one-click shopping” ugyanis az ő szabadalma, és minden website, amely ajánlja ezt a „szolgáltatást” díjat fizet neki. Azaz azt, hogy a képernyőn található „megveszem” feliratú gombot megnyomod, szabadalmaztatni lehetett. Ez szerintem nonszensz.

Szóval azt gondolom, hogy ami a szellemi szabadalmi jogok területén a mai világban megy, az kifejezetten káros a fogyasztókra nézve. Az óriási világcégek olyan erőforrásokkal rendelkeznek, amellyel teljesen lehetetlenné tudják tenni a tőlük független fejlesztéseket. Olyan szabadalmakat jegyeztetnek be, amelyek gyakorlatilag kizárják a saját termékeikhez bármiben is hasonlító fejlesztéseket. Sőt, beszéltem olyan megkeseredett magyar kutatóval is, akinek saját szabadalmát tette értéktelenné globális konkurense azzal, hogy „körbebástyázták” az ő szabadalmát. Kínkeservesen összeszedte a pénzt egy világméretű szabadalomra, és aztán belefutott abba, hogy a sajátjához egészen hasonló szabadalmakra hivatkozva a világcég megakadályozta a termékének piacra vitelét. Akárkinek is akarta eladni, azok mind inkább kihátráltak az üzletből, félve a hosszas szabadalmi perektől. Amelyeket persze 10 év múlva biztos megnyert volna a feltaláló és az őt támogató cég, de addigra a termék már rég nem lett volna eladható.

Az Apple és a Samsung perében is azt hiszem végképp mi fogyasztók húztuk a rövidebbet. Mert minden hasonló termék drágább lesz a közeljövőben. A már most is indokolatlanul drága iPad meg az iPhone azért mert még kevésbé kell tartani a konkurenciától, a többiek meg azért, mert olyan fejlesztéseket kell majd megcsinálniuk annak érdekében, hogy ne sértsenek szabadalmi jogokat, amelyek teljesen feleslegesek lesznek. Amit pedig végképp felháborítónak tartok, hogy az Apple akkor indít egy ilyen szabadalmi pert, amikor olyan méretű nyereséget termel, amely már az obszcenitás határát súrolja (sőt igazából túl is lépi azt). 2012 első negyedévében 11,6 milliárd USA dolláros nyeresége volt 39,2 milliárd dolláros forgalom mellett. Ez 30%-os profitráta!! Ez azt jelenti, hogy minden harmadik dollár, amelyet Apple termékre költ a világ az egyszerűen profit. Egy tömegtermék esetében (márpedig ma már a mobiltelefon abszolút tömegtermék) ez csak mesterséges eszközökkel lehetséges. Nem is csoda, hogy az Apple ilyen vehemensen védi a „szabadalmait” (mint például a telefon lekerekített sarka – mintha nem lett volna a mobilok felének lekerekített sarkai már jóval előttük is),  nagy átlagban 25-30%-al drágább egy iPad, mint egy Galaxy Tab. Az is az elmúlt napok híre volt, hogy az Apple a világ valaha volt legértékesebb cége lett, 623 milliárd dolláros piaci kapitalizációval.  Ez a magyar GDP több mint 5-szöröse. Szóval, ha minden magyar ember által megtermelt minden forintot az Apple megvásárlására akarnák költeni, öt évig dolgozhatnánk minden fizetség nélkül. Mindezt egy olyan cégért, amely gyakorlatilag nem gyárt semmit (minden Apple alkatrészt más cégek gyártanak, a legtöbb esetben még az összeszerelést sem az Apple végzi). No comment. Illetve egy mégis. Jól mutatja ez, hogy hiába volt/van a világméretű gazdasági válság, még mindig nem sikerült elérni azt, hogy a valódi, fizikai termelés, a dolgok előállítása legyen a legértékesebb.

Hú, de hosszúra sikerült a bevezető. De talán nem baj, gondolom most már kiderült, hogy nem vagyok nagy Apple-rajongó, még nem tértem meg. Egyszerűen nem értem hogyan lehet másfélszer annyit elkérni egy olyan termékért, amely legjobb esetben is csak ugyanannyira funkcionális, mint a társai (Apple rajongók - lehet cáfolni, kommentelni, szidni, meggyőzni). Nem is akartam soha Apple terméket venni. Mondom mindezt úgy, hogy az első számítógép, amelyet használtan életemben egy Apple II volt (1. nagy megelégedéssel egyébként, 2. tegye fel a kezét, aki az olvasók közül látott Apple II-t!!! Szerettem volna ide tenni egy linket, ahol meg lehet nézni, de anynira vacak az Index blogfelülete, hogy nem megy.), és hogy egyetemista koromban hosszú (nagyon-nagyon hosszú) órákat töltöttem több Macintosh számítógép mellett a Ventura kiadványszerkesztővel. Azaz nem lehet azt mondani, hogy azért nem vagyok elkötelezett Apple hívő, mert soha nem tapasztaltam mennyivel jobb volt például az operációs rendszere, mint más gépeknek.

Ennek ellenére az iskola jóvoltából családunk tagja lett az Apple-univerzumnak, Peti és Kriszti is kapott egy-egy iPadet. De erről egy másik poszt fog szólni (ígérem belátható időn belül).

Szerző: zdyzs  2012.08.29. 12:38 Szólj hozzá!

Címkék: iskola profit Apple Samsung iPad iPhone

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása