Mivel korábban rájöttem, hogy alig egy távlatából sem emlékszünk példaul arra milyen is volt az időjárás, most úgy gondoltam, megörökítem az örökkévalóságnak milyen furcsa idő van már egy hete itt Delhiben. Itt az április eleje a full nyár beköszöntével egyenlő, 35-40 fok szokott lenni, hétágra süt a nap és már nem lehet este kerti fogadást szervezni, mert a férfiak belesülnének az öltönyeikbe – a nőknek persze könnyebb, egy vékony száriban biztos ki lehet bírni a 30-32 fokot is. Idén azonban valami egészen furcsa módon kedden délután jött egy hatalmas vihar, óriási villámokkal, mennydörgéssel. Először azt hittük megússzuk ennyivel (sok „száraz” vihar van itt, mikor csak villámlik és dörög, de nem, vagy alig esik), de aztán egy óra múlva megnyíltak az ég csatornái és mint monszunban, elkezdett ömleni az eső. Olyan sötét volt délután fél ötkor, hogy fel kellett kapcsolni a világítást az autókon. A másnapi újság szerint a vihar előtt 37,8 fok volt, a vihar után (mintegy két óra múlva) már csak 23,2.

És azóta nem is tért vissza a meleg. Hébe-hóba süt ugyan a nap, de jellemzően inkább vastag, szürke felhők mögé bújik, fel kell gyújtani a lámpát a lakásban és az irodában is. Minden nap esik, és 25-26 foknál nincs több (most, délután kettőkor csak 22 fok volt) ez jó tíz fokkal kevesebb mint a megszokott. Szombat este is óriási zuhé volt, és utána még egy jó órát esett az eső, csendesebben, de azért rendesen.
Az egyik újságban azt írták, azért van, mert nagyon hirtelen ment fel a hőmérséklet. Elképzelhető, mert idén a megszokottnál sokkal hosszabb volt a „tél”, még március vége felé is teljesen kezelhető volt a hőmérséklet, az alatt az egy hét alatt ment fel 40 fok közelébe, amíg Tamil Naduban voltunk. Azaz ez nem egy szokványos év, nagyon eltér az időjárás a megszokottól. Ennek persze az emberek túlnyomó többsége örül, itt mindenki arra vágyik, hogy ne legyen annyira meleg. Persze nem csoda, kevesen szeretik, ha 45 fok van. Azt már mi sem, de 42-ig nagyon élvezzük. Ezért mi várjuk a melegebb időt. Egy biztos, el fog jönni.
Szerző: zdyzs  2012.04.16. 17:26 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása