Tovább akarom árnyalni az indiai jövedelmi viszonyokról festett képet. A mai egyik újságban (talán emlékeztek rá, mivel itt gyakorlatilag ingyen van, öt napilap is jár nekem) ugyanis pont az indiai végzős MBA hallgatók elhelyezkedési esélyeiről írnak. Az már eleve kivételezett helyzet, hogy a végzősök válogathatnak az állásajánlatok között, hiszen a nagy presztízsű iskolákban mindenütt több állást ajánlottak, mint ahányan végeztek az évfolyamon. Az azonban indiai viszonylatban tényleg kiemelkedő, hogy 500ezer és egymillió forint/hó közötti (!) fizetéseket ajánlottak a cégek a végzősöknek. (De volt másfél milliós ajánlat is!) Ahogy láthattátok a korábbi posztban, ez az itteni viszonyok között valóban sztratoszférikus (ezt a szót használta az újság).

Az ajánlatot tevők persze szinte kizárólag nagy külföldi tanácsadó cégek – McKinsey, Bain & Co, Accenture, AT Kearney, Boston Consulting vagy bankok/brókerek – Bank of America, Meryll Linch, Morgan Stanley, Goldman Sachs, de elvétve található másprofilú cég is, például a svájci-olasz acélipari óriás a Duferno (na róluk én sem hallottam). Nekik valószínűleg megéri az „olcsó” indiai munkaerőt hamar megszerezni.
Azaz lehet itt Indiában szemérmetlenül sokat keresni, csak nagyon sokat kell tanulni hozzá és nagyon tehetségesnek kell lenni. Ja, és ezek a végzős évfolyamok iskolánként 40-100-170 fősek. Bármennyit is fognak keresni ezek a fiatal titánok, ez a maximum 1500 ember nem fog akkora keresletet támasztani, hogy Európa hirtelen kilábaljon a recesszióból.
Szerző: zdyzs  2012.03.20. 18:45 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása