Tegnap megjött az igazi meleg. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy elkészült az idei első kovászos uborkánk. Sajnos ősszel hiába van elég jó idő, akkor nem lehet kaprot kapni. Most viszont adott a meleg, a napsütés és a kapor is – meg is van ez első üveg kovászos uborkánk. Ilyenkor a legjobb, mert most nincs túl meleg. Amikor már 40+ fok van, akkor három napnál tovább nem lehet kint hagyni az üveget, mert nagyon megpuhul az uborka, és annyi idő alatt valahogy nem lesz annyira jó íze.

Ma is voltak nálunk vendéggyerekek, Csillának egyik évfolyamtársával egy hírvideót kellett készítenie az egyik tárgyból, és azt csinálták meg Kriszti segítségével. Petihez is eljött egy osztálytársa és együtt püfölték a számítógépet meg a Playstation-t, no meg egy keveset játszottak „hagyományos” módszerekkel is.
Korábban is akartam már írni egy érdekes filmélményünkről. Megnéztük ugyanis a „The Help” (A segítség) című filmet – amely a 60as évek Amerikájában játszódik, délen, a feketék polgárjogi mozgalma idején. Érdekes volt nézni, hogy az ottani szinesbőrű háztartási alkalmazottak  milyen összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között éltek és dolgoztak már a 60-as években is, mint itt Indiában a hasonló munkakörben dolgozók 2012-ben. Kicsit furcsa is volt nekünk nézni, ahogy elégedetlenkedtek. Állandóan az járt a fejünkben, ennél sokkal nehezebb sorsú emberek milyen boldogan tudnak élni itt Indiában. Az egyik kardinális kérdés a filmben pl. az, hogy a háztartási alkalmazottaknak külön WC-t építenek a fehérek – sőt horribile dictu, ez a WC az udvaron van! – hogy ne használják ugyanazt, mint a háziak. Persze megértem mi ezzel a baj, meg mit akar mondani a film. A gyerekeik nevelését, altatását, pelenkázását, etetését ugyanis minden további nélkül rábízták az alkalmazottaikra – érdekes kettősség . Távol álljon tőlem, hogy menteni akarjam a fehéreket, de annak a fényében, hogy itt Indiában százmilliók élnek mindenféle WC nélkül (sokan pont olyan munkakörben, mint a film hősei), hogy is mondjam, kicsit mosolyogni való volt a kérdés. Az itteni viszonyok elvették a probléma élét. Ugyanakkor végtelenül szomorú is volt látni, hogy mennyire le van maradva még India most a XXI században.
Szerző: zdyzs  2012.03.18. 19:04 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása