Kérdezhetitek miért nem Goa II? Nos mert voltunk másodszor is Goán még márciusban, de arról nem írtam. Most megint kihasználtuk az amerikai Hálaadás ünnepe alkalmából kapott két szünnapot a suliban és ismét elutaztunk Goára (tavaly is ilyenkor voltunk). Ez duplán is jó időpont, mert nem indiai ünnep, ezért itteni turista nincs (illetve csak hétvégén a helyiek), és mert a szezon legeslegeleje, így nyugati turisták is kevesebben vannak. A megszokott szerény, elfogadható és még itteni árakhoz képest is nagyon olcsó szállásunkon foglaltunk helyet – tudjátok, oda, amelyikhez a disznóólnál kell jobbra befordulni. Az „olcsó, egyszerű, de tiszta szállás”  üzleti modell úgy látszik bejött nekik, mert egy teljes emeletet és egy újabb szárnyat építettek éppen. Ez sajnos a tisztaságot elég negatívan befolyásolta – egy építési terület értelemszerűen nem lesz soha makulátlan – de még így is megérte ott lakni.

A tenger sem változott, simogatóan meleg, olyan méretű hullámokkal, amelyekben nagyon jól lehet egész nap játszani, de egyszer sem érzed magad veszélyben (ehhez azért kell, hogy az ember ne ijedjen meg, ha háromszor-négyszer úgy megforgat a víz, hogy azt se tudd, merre van felfelé). Mi sem mutatja ezt jobban, hogy az indiaiak is nagy számban fürdenek. Mondjuk a vízben hétvégén járőröző vizimentők (világ legjobb állása – egy jetskivel grasszálnak fel-alá a part mellett egész nap), rendszeresen kiküldték őket a mélyebb vízből. Főleg apálykor, amit nem csodálok, mert akkor olyan szívása van a tengernek, hogy komolyan dolgozni kell ahhoz, kijussál a partra. Ha pedig annyira tudsz úszni mint itt a népek (sehogy), akkor ez már nem megy annyira könnyen. Érdekes módon nekünk soha nem szóltak.
Négy napra mentünk, és megint csak döglöttünk a parton, nem csináltunk semmi turistásat, egy kis vásárláson kívül (már persze ha a tengerparti döglés nem turistás). Majdnem vettem még egy táncoló Sívát, de kiderült, hogy nem fér bele a bőröndünkbe. Pedig már lealkudtam kétszázezer forintról kilencvenezerre és szerintem 75ezerért odaadta volna a pasi, de túl nagy volt (több mint 16 kiló bronz). Kár, mert valami furcsa módon Goán lehet a legszebb ilyen szobrokat kapni, ami ugye nem is olyan nagyon hindu, vagy legalábbis arányaiban több a keresztény mint másutt. Vettem viszont egy csomó gyönyörű ezüst ékszert. Azért beszélek egyes számban, mert itt csak az a taktika működik, hogy a lányok kinézik, mit szeretnének, aztán én egy nap múlva elmegyek egyedül alkudni. Sokkal jobb árakat tudok elérni, ha nincsenek mellettem.
Szóval feküdtünk a parton, élveztük a napot, a tengert, a meleget (Delhiben már csak 22-24 fok van) és próbáltuk elhárítani a sok árust, akik mindenfélét ránk akartak sózni, természetesen oroszul. Mert aki fehér ember Goán, az szinte mind orosz. Az európai válságot itt is lehet érezni. Előző két alkalommal a hófehér (és elég jelentős mértékben túlsúlyos) orosz turisták és a rozzant angol nyugdíjasok aránya 50-50 % volt, ez most 70-30%-ra módosult. Rákérdeztünk a vendéglősöknél, ők is megerősítették, hogy most ősszel sokkal kevesebb az angol turista. Nos, látszik, az utazáson spórolnak először az emberek. Mi pedig örülhettünk, még megengedhetjük magunknak, hogy Goára menjünk pihenni.
Szerző: zdyzs  2011.11.29. 18:13 Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása