Ha eddig nem tudtuk volna, tegnap este végleg rájöttünk, hogy nagyon rég itt vagyunk. Nem elég, hogy az itteni Big Mac (Csirke Maharadzsa – hiszen szent állatot nem lehet felszolgálni sehol) már egyáltalán nem csíp minket, pedig két évvel ezelőtt az első falatoknál bizony gyorsabban vettük a levegőt. Az sem lep meg már, mikor az elhangzott kérdésekre heveny fejbólogatással válaszolunk, mint egy igazi indiai. Azt is megszoktuk, mikor megállapítjuk „végre milyen jó idő van”, a hőmérő 34-35 fokot mutat, és mikor este rövidnadrágban már nem ülök ki, akkor 27-29 fok van. Beletörődtünk a krikettmeccsek követésébe is – most is azt nézzük, nyugodtan lehet közben mást is csinálni. De tegnap, miközben a Nokia T20 Champions League második elődöntőjét néztük és egy komplikáltabb helyzetet próbáltunk megérteni, rájöttünk, a feleségem jobban érti már krikettet mint a focit. Ideje hazamenni. :-)

Az, hogy nézzük a krikettmeccseket, ékes bizonyítéka annak, nem rossz játék ez. Éles taktikai csata, amely ritkán nagyon egyértelmű. Általában kiélezett harc folyik a két csapat között. Ugyanakkor nem kell minden pillanatban figyelni, mert annyira nem pörög a játék. Bőven van idő kimenni egy sörért, megcsinálni a pattogatott kukoricát, vagy akár blogot írni. (Közben véget ért ez első félidő, ahol a Mumbai Indians „ütött”, és nagyon leszerepeltek, összesen 139-et hoztak össze. Az ellenfelük - Royal Challengers Bangalore – az elmúlt két meccsen 200 felett teljesített. Mégsem lehet fixre venni a meccset, mert mikor kevesebbet kell elérni, a másodiknak ütő csapat nem üt annyira agresszíven, könnyen el tudják rontani. Meglátjuk) Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a meccseken általában egy játékos be van mikrofonozva, akivel a meccs közben készítenek interjút. Megy a játék, és közben a játékos magyarázza a történéseket, vagy saját kezdődő filmkarrierjéről beszélget a kommentátorokkal.

Visszatérve az időjárásra, ez a legjobb idő Delhiben, legalábbis nekünk, akik már hozzászoktunk a meleghez. Az előrejelzés a monszun befejezte óta nagyon unalmas, 34 vagy 35 fok nappal, 24 vagy 25 fok éjszaka. Három hete ugyanez. Közben gyönyörűen süt a nap és a sok korábbi esőnek köszönhetően eltűnt a szmog, a növényzet buja és egészen zöld – később olyan poros lesz, hogy az utak mellet egészen szürkék a bokrok.
Kis szünet után folytatom, a meccsnek vége lett, és a Mumbai Indians nyert, a másik csapat, összesen 108 pontot ért el, ez kevesebb, mint a fele annak, amennyit az előző két meccsen. Ez a kommentátorok szerint leginkább annak volt köszönhető, hogy a csennáji pálya nagyon „lassú”, nem pattan annyira magasra a labda, viszont sokkal jobban meg lehet csavarni a labdát. Szerintem azért történt, mert tudták, nem kell nagy eredményt elérniük. Ezért nem is nagyon próbálkoztak nagyokat ütni, inkább biztonsági játékra törekedtek. Megszívták.
Annyit még, hogy a ma nyertes csapatban játszik Sachin Tendulkar, aki minden idők egyik legnagyobb krikettjátékosa, ha nem a legnagyobb. Ő olyan nagy sztár itt Indiában, ami teljesen elképzelhetetlen másutt. Az nem meglepő, hogy vagy 15 terméket reklámoz a TV-ben, az sem meglepő, hogy filmsztárok és a legmagasabb pozícióban levő politikusok is keresik a társaságát. De ami talán a legjobban mutatja a népszerűségét az, hogy az itteni legnagyobb internetes áruházban a könyvek között külön van „Sachin Tendulkar” kategória. Ez olyan, mintha az amazon.co.uk oldalon a szépirodalom, műszaki könyvek, gyermekkönyvek mellett lenne egy „David Beckham könyvek” kategória (megnéztem – nincs).
Szerző: zdyzs  2011.10.09. 20:26 3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2011.10.12. 12:40:24

A krikett komplexebb játék ennél. Bangalore és Chennai között óriási a különbség. Chris Gayle -habár Vettori tagadta- a Royal challengers motorja, de neki nem megy Chennai-ban, mert lassú a pálya. Krikettben nem lehet olyan összehasonlítást tenni, mint mondjuk futballban. Ott kb semmi lényegi különbség nincs a berlini gyep és a müncheni gyep között. Míg Bangalore-ban vígan ütnek 200-at, Chennai-ban a 150 nagyon jónak számít. Ha megnézed a statisztikákat Chennai-ban 7.09-es run rate-je volt a csapatoknak, míg Bangalore-ban 8.62-es. Chennai-ban 38 labda jutott egy hatosra, Bangalore-ban 14 és fél.
Nem azért nem jöttek a nagy ütések, mert nem akartak, hanem azért mert nem tudták. A pitchről lassan jön vissza a labda és nem kellő magasságban. Ráadásul Mumbai-ban ott van Malinga, aki most is szerzett két wicketet. Malingát nagyon nehéz megütni. Bhaji 3 skalpja sem véletlen, hisz a labda jól csavarodott. Nem ütőbarát Chennai -elég csak visszaemlékezni az IPL döntőre- Bangalore pedig az ütőire épít, ez hazai pályán megy, Chennai-ban nem annyira. Mumbai-t a dobói repítették a csúcsra.

Tendulkar, nos igen ő külön univerzum. A jelenkor legjobbja, a krikett történetének második legjobbja. Donald Bradman volt a legnagyobb. De ez egy másik történet.

zdyzs 2011.10.12. 13:18:42

@Sledger: Mindenben igazat adok Neked, valóban egész más a pálya Csennájban, ez látszott is. Biztos, hogy ez az oka annak, egész másképp alakult a meccs, mivel a mumbaiaknak sokkal jobb bowlereik vannak mint amilyenek a bengalaurui csapatban vannak.

Ennek ellenére szerintem volt szerepe annak is, hogy nagyon alacsony eredményt kellett nekik "üldözni". Ha Gayle úgy esett volna ki, hogy a negyedik nagy parasztlengő után nem találja el a labdát, vagy elkapják az egyiket, akkor azt mondanám, mindent megtettek. De nem így volt - amikor kiesett nem is ütött éppen, hanem csak le akarta tenni a labdát oldalra, csak az elcsavarodott mellette (mint az ismétlésből kiderült nem is volt jogos, hogy kiejtették, nem lett volna wicket). Tudták, hogy a pálya "puha", az ellenfél csak 138-at ért el, a nagyágyúk nem is próbáltak meg nagyot ütni. Utána már késő volt, az lower batting orderben már nem voltak olyan jó ütőik. Szerintem eltaktikázták.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2011.10.12. 21:12:17

@zdyzs: (Leszögezem, nem tartom Gayle-t akkora játékosnak, mint amekkora hype van körülötte.)

Nem állt olyan rosszul a B'lore az elején. Ha a statisztikákat nézem, akkor a Gayle 5/12 inkább tesztre hasonlít, mint T20-re. Dilshan 27/20 már jobb. Ennek ellenére a Bangalore run rate-je 8.20 volt Gayle utolsó overének a kezdetén, 6.20 volt a szükséges. Gayle felvállalhatta, hogy Bhaji ellen nem dob be mindent az első játszmában, az más kérdés, hogy az utolsó labdát megette. Harbhajan Singh megverte a labda helyezésével és azzal, hogy nem csavarodott annyira, mint számította. Nem lehetett ész nélkül támadni, főleg Dilshan búcsúja után. Csavart dobók ellen nehéz ütni, mert nagyon pontosan helyezik a labdát, hasonló volt most is (+variáció).

Tény, hogy Malinga elhasznált 3 játszmát, és már csak egy maradt neki a végére, ki lehetett volna használni a szituációt. Tény az is, hogy a lower order gyenge, Tiwary után már nem nagyon van értelmes ütő. Gayle-re vannak berendezkedve. Gayle kiesése után estek a Mumbai azonos szakaszban elért futása alá. (Ez csak hozzávetőleges info) Az eltaktikázás erre mindenképp illik. Szerintem inkább azzal számoltak, hogy Gayle és Dilshan meghúzza a elejét, utána Kohliék már behúzzák.

(És nem volt Zaheer, aki felhúzta volna a dobást.)

Ha megnézed az IPL döntőt, hasonlóan ment el, igaz, a 147/8 most elég lett volna :)

Picsába, nyerhetne már valamit a Bangalore :D
süti beállítások módosítása