Ez egy kicsit szakmai poszt, de talán annak is érdekes lesz, aki nem sokat foglalkozik a makroökonómiával.

 

 

A csütörtöki újságban olvashattátok volna (ha járna nektek a kb. 40 forintba kerülő MINT című indiai gazdasági napilap), hogy a miniszterelnöki  tanácsadó testület elnöke C. Rajnagaran megerősítette a korábbi sajtóhíreket, Indiában a gyors gazdasági növekedés nem járt a foglalkoztatás hasonló bővülésével. Rajnagaran kiemelte, 2004 és 2009 között összesen kb. egymillió új állás jött létre Indiában, ami egészen finoman fogalmazva is drasztikus visszaesés  az 1999 és 2004 közötti 60 millió új álláslehetőséghez képest. A központi bank volt elnöke rámutatott, sürgősen meg kell vizsgálni mi az oka annak, hogy a munkavállalók száma gyakorlatilag nem növekedett, miközben mind a népesség, mind a GDP erős növekedésben volt.

 

Rajnagaran állásfoglalása fontos mérföldkő a nyár óta felerősödött vitában. A már említett MINT gazdasági újság által júniusban napvilágra hozott egyik tanulmány azt állította, a gazdasági növekedéssel nem járt együtt a munkahelyek bővülése. A hírt a kormány és a kormányon levő koalíció azonnal cáfolta és megkérdőjelezte a tanulmány hitelességét. Az, hogy a miniszterelnök tanácsadó testületének elnöke hasonló következtetésre jutott, remélhetőleg szakmai szintre tereli a vitát.

 

A kérdés rendkívüli jelentőséggel bír, hiszen Indiában havonta 1-1,2 millió új munkavállaló lép a munkaerőpiacra, és a Világbank múlt héten kibocsátott jelentése szerint ez a következő évtizedekben tartósan így lesz. Az a tény, hogy a kiemelkedő gazdasági fejlődés ellenére Indiában az elmúlt 5 év alatt sikerült annyi új álláslehetőséget teremteni, mint amennyi havonta kellene, nagy aggodalomra adhat okot (érdekes, hogy az előző öt évben sikerült megteremteni a havi 1 millió új álláslehetőséget). Bizonyos szempontból rávilágít, hogy az Indiában mindenki által első számú prioritásként kezelt „inclusive growth” (jobb fordítás híján - a tömegekre is kiható fejlődés – ezzel a szófordulattal jellemzik azt az igen összetett problémát, hogy a gyors növekedésnek mindenki életét jobbá kellene tenni) területén az ország és a kormány nem érte el céljait.

 

Szerintem az Indiát sújtó számtalan probléma közül ez hamarosan a legfontosabbak közé fog emelkedni, hiszen amennyiben a munkaerőpiacra belépő milliós nagyságrendű munkavállalónak nem sikerül értelmes elfoglaltságot találni, az a már amúgy is meglévő társadalmi feszültségeket olyan szintre emelheti, amelyet még az egyébként viszonylag jól működő indiai demokrácia keretein belül is nehéz lesz alacsony intenzitású konfliktusokkal kezelni.

 

Különösen nyugtalanító a hír annak fényében, hogy júliusban nem bővült a szolgáltató-szektor teljesítménye, amely eddig a növekedés egyik motorja volt. Bár egy hónap adatai alapján nem lehet érdemi következtetéseket levonni, ha a szolgáltató szektor kétszámjegyű növekedése megtorpan, az tovább nehezítheti a munakerő-piaci helyzetet. A bővülő teljesítményű iparnak ugyanis egyelőre nincs olyan súlya a nemzetgazdaságban, amely fel tudná szívni a piacra lépő havi egymilliónyi új alkalmazottat.

 

Eddig ráadásul a szolgáltatóipar – azon belül is a különböző call-centerek, programozók és más back-office funkciókat a világ más részeinek ellátó központok – voltak a foglalkoztatás-bővülés forrásai. Az itt dolgozó indiaiak gyorsan az anyagi jólét útjára léptek (ez persze csak indiai mértékben képzeljétek, még így is negyedét keresték annak, amit otthon ugyanezek az emberek). Ezen felbuzdulva hatalmas tömegek választották a továbbtanulás olyan formáit, amelyek ilyen képzettséget adtak. A kereslet miatt nagyon sok erősen változó színvonalú iskola specializálódott ezekre a képzésekre. Az viszont mindegyikben közös, hogy jó drágák, ennek ellenére nagyon nehéz bejutni, és borzasztóan sokat kell tanulni. Ha az ezekből az intézményekből kikerülő viszonylag művelt (megint csak az itteni átlaghoz képest) fiatalemberek és fiatal nők tömegesen nem fognak munkát találni, az nem fog jóra vezetni.

 

A munkaerőpiac csigatempójú bővülése komoly gátakat szabhat India gazdasági növekedésének is, hiszen állás – így jövedelem - hiányában azon fogyasztók sem fognak megjelenni, akikre számítanak a belső piac bővülésének előrejelzésekor.

 

Sokan és sokszor elmondták/leírták, hogy Indiának hatalmas demográfiai előnye van- a 25 év alatti állampolgárok óriási száma (mind abszolút értékben, mind relatíve a népesség arányában) –, és erre alapozzák India gyors fejlődését. Azt kell mondjam, ez egyben demográfiai bomba is. Ha ezt lehetőséget nem tudja az indiai társadalom pozitívan kihasználni, az komoly problémákhoz vezethet.

 

Ez is mutatja, nagyon veszélyes olyan előrejelzéseket készíteni, amelyek a jelenlegi trendeket többé-kevésbé változatlanul extrapolálják a jövőbe. Már középtávon is olyan változások mehetnek végbe egy-egy országban (főleg itt Ázsiában), amelyek alapvetően megváltoztatják a paramétereket. A jelenlegi állapot nem jelezheti előre a jövőt. Most mindenki azt állítja, hogy India 50 éven belül lehagyja a világ vezető gazdasági hatalmait  és Kína (mert addigra Kína lehagyja Amerikát) és az USA mögött a 3. legnagyobb gazdaság lesz a világon. Ha a mostani trendvonalakat meghosszabbítjuk, valóban ez derül ki. De mi van akkor, ha az az évente 12 millió ember Indiában nem talál munkát és a munkanélküliek szavazataival újra előretörnek a szélsőséges marxista filozófiát követő pártok. Akik aztán államosítanak, központosítanak, és 20 évvel visszavetik az országot. Márpedig ez sem egy elképzelhetetlen szcenárió.

 

Szerző: zdyzs  2011.10.08. 17:23 11 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drindrin 2011.10.09. 10:40:26

Paco,

Nagyon tetszett a kaja poszt, csodálom, hogy ideig nem irtatok róla pedig nagyon szeretitek!

Írhatnál a high-tech Indiáról is!

Üdv Sándor (Csata)

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.10.12. 09:39:40

Mindig azt hallottam, hogy India Kínával versenyez azért, hogy a régió vezető hatalma legyen. Ez egészen hihető volt, egészen addig, amíg csak Kínában jártam. Indiába megérkezve azonban könnyesre röhögtem magam. Ez kb. olyan, mint mikor Magyarország az EU motorja. Én elhiszem, hogy baromi büszkék a növekedésre, amit produkáltak, de azt hiszem, hogy kitöltötték azt a piaci űrt, amit tudtak, és itt vége is. Nem fejlődtek, csak olcsó munkaerővel betüremkedtek egy résbe. Ők a call center, meg a telesales, meg az IT help desk. Büszkék az szoftver iparukra is, de egészen őszintén, az hány embert foglalkoztat? Legyünk nagyon durvák, és mondjuk, hogy egy milliót? Legyen. Az pont egy millió ember. Ezek nyilván valamennyire mozgatják a gazdaságot, de közel sem annyira, mint mondjuk egy autógyár, aminek millió beszállítója van. Egy szoftverfejlesztő cégnek max. áram kell, a termékeik sem generálnak Indiában fogyasztást, vagy termelést.
Szóval azt gondolom, hogy India baromira nem lesz vezető semmiben. Kínában az öt éves térképeket nyugodt szívvel ki lehet dobni, Indiában meg még mindig csak az van, amit a britek építettek. (Jó túlzok...)
És míg a kínai termékek minősége egyre javul, addig az indiai munkások képesek évtizedeken keresztül konstans fost előállítani. Európaiak! Tegye fel a kezét, aki talál az otthonában bármit ami "Made in India". Nincs semmi ilyesmi otthon? Hát annak oka van. Na, jó, nézzétek meg a füstölő dobozát, az lehet, hogy indiai, de még a Bahiában kapható indiai cuccokat is Nepálban gyártják.

zdyzs 2011.10.12. 14:52:58

@Ahmet: Nagyon helytálló amit Kínáról és Indiáról írsz, de azért vannak jelei itt is a fejlődésnek. Csak nagyon kell keresni. De azért itt is rohamosan bővül az ipari termelés, egyre több energiát tudnak termelni, épülnek a csilli-villi bevásárlóközpontok (már persze amennyiben ez fejlődés)
Bár az IT szektorban levő foglalkoztatottak számát csak a felére becsülted a valósnak, 1,2 milliárd emberhez képest a 2 millió is elhanyagolható. Mégis óriási hatással volt az országra, mert a sikerükön felbuzdulva teljesen átalakult az ország oktatása. Ez probléma is, mert sokan már nem találnak állást azok közül, akik jó sok pénzért, jó sok áldozattal kiképezték magukat. Ennek ellenére többek szerint már elkezdődött a BPO szektor keletebbre vonulása, és Vietnámban, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában csinálják az új beruházásokat, mert ott még olcsóbb a munkaerő.
Egyébként egy adat a világban most nagyon hangos BRIC országokról, akikre most az egész világ figyel, hogy majd a fogyasztásukkal ki fogják húzni a recesszióból a világot. Ha kivesszük az országcsoportból Kínát, akkor a három másik ország összesen 790 milliárd dollárnyi terméket importált. Azaz ennyi jelent meg keresletként a világban. Németország egyedül kb. 1100 milliárd dollárt importált. Azt gondolom a számok magukért beszélnek.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.10.14. 11:35:37

@zdyzs: Igen, Kínában bevezettek olyan úri huncutságokat, mint TB, meg adó, azóta megdrágult a munkaerő. Láttam magam is, hogy drasztikusan kevesebb pincér, utasirányító, bolti eladó lett. Szóval mennek máshova. Annak ellenére, hogy ott van India, ahol azért, ha arányaiban "nem sok", de mégiscsak rengeteg viszonylag jól képzett, angolul beszélő ember van, nem annyira nyomulnak.
Minden egyes ismerősöm, aki bármilyen munkakapcsolatba került Indiában lévő indiai céggel, sikítófrászt kap a gondolattól is.
Szóval nekem úgy tűnik, hogy mindenki nagyon szívesen venne (ha éppen lenne olyan minőség) bármit Indiából, még szívesebben adna el ott bármit, de nem szeretne velük együttműködni.
Példák a mentalitásra:
-Indiai megrendelő reklamált, hogy a fordítás nem jó, mert a japán szöveg túl hosszú, AZONNAL rövidítsék meg. Mondták nekik, hogy Japánban momentán éjszaka van, szóval másnapra lesz meg. Az nem jó, azonnal kell, töröljék az utolsó két karaktert, úgy már befér a szöveg. Áááá!
-Megrendelő érdeklődik, hogy legyártották-e a ruhákat, mondják, hogy le. Mehet átvenni. Mehet. Odamegy és kiderül, hogy el se kezdték.
-Építész kimegy betanítani a 3D modellezőket Indiában. Közlik vele, hogy ők építészek, nekik ne magyarázza meg. És továbbra is egy blokknak modelleznek mindent, ami beton, így lehetetlenné téve a modell használatát, mert nem lehet betontípusonként külön mennyiséget számítani.
És hát ezek csak azok, amik hirtelen eszembe jutottak, úgy, hogy nem vagyok a témában nagyon benne.
Nyilván Indiában is van fejlődés, de azért a csilli-villi bevásárlóközpontok még nem biztos, hogy ide számítanak. Azért Indiában mindig volt egy istentelenül gazdag réteg, csak eddig behozatták a cuccot külföldről.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.10.14. 11:36:30

Ja, és nagy örömmel olvasom a posztjaidat, meg példálózok az írásaiddal. :)

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.11.03. 18:24:53

Szia!

A cikk tetszik, de már régóts foglalkoztat a gondolat, hogy vajon honnan veszik az indiai GDP növekedési adatokat. Ugyanis ha jól gondolom, az indiai gazdaságban még mindig igen meghatározó szerep jut a kis- és magánvállalkozóknak...akik gyakorlatilag semmiféle módon nem számolnak el az állammal. Adót a legtöbben nem fizetnek (kb. 200e rúpia éves bevétel alatt nem is kell bevallást készíteni), számlát nagyon nehéz szerezni tőlük, ha mégis kapsz, az akkor sem szigorú sorszámozásaú, ráadásul 1 példányos. Persze a nagy helyi cégek és a multik adatait talán tudják (bár ahogy tudom ezeknél a cégeknél is rendesen megy a trükközés, különösen, mert állaomnként sokban eltérnek az adószabályok és ezt könnyű kihasználni). Szóval mi a véleményed, valóban tudják az indiaiak (és a világ), hogy miként bővül az indiai gazdaság?

Üdv,
Sajo'

zdyzs 2011.11.08. 17:49:44

@Sajo - www.chanceindia.org: Van igazad benne, hogy a GDP adatokat elég könnyű manipulálni, mivel egy jelentős része becslés, de azért sok minden van, amit tudnak. Az ipari és mezőgazdasági termelés többé-kevésbé dokumentált az export teljesítménye elég pontosan mérhető. Ami egy nagy fekete lyuk az a kiskereskedelem, azt én sem tudom hogyan becslik, de meg fogom kérdezni. Szerencsére pont olyan helyen dolgozom, ahol ezt meg tudom kérdezni. Jelentkezem ha sikerült valamit megtudni.
De annyit már most is tudok válaszolni, hogy őrületes adminisztráció van itt, és bármennyire is azzal találkozunk személyesen, a napi élet a GDP viszonylag kis részét jelenti. Sokkal többet jelent a bányászat, a mezőgazdaság, az ipar (nem a kézműves ipar), és a nagyon kiterjedt állami szolgáltató és termelő szektor.

zdyzs 2011.11.08. 18:18:20

@Ahmet: AZt én is tapasztaltam, hogy sokaknak nehéz az indiaiakkal együtt dolgozni. Gondolom nekik velünk ugyan ennyire nehéz lehet. Nagy a kultúrák közötti különbség. De megcsinálni, példa erre sok ezer cég akinek elég jól megy. Csak annak aki hajlandó belátni, hogy India nem Nyugat-Európa, másképp kell viselkdeni, dolgozni, tárgyalni és az indiaiak is másképp fognak mindenre reagálni. Ez persze nagy odafigyelést és sok munkát jelent. Kevesen szánják ezt rá, könnyebb panaszkodni, hogy az indiaiak nem azt és nem úgy csinálják, ahogy mi akarjuk. Én ezt nem ítélem el, teljesen érthető és elfogadható reakció. Magam sem vagyok másképp egyes dolgokkal. Mind a mai napig nem tudom elfogadni, hogy a napot is lehazudják a szemembe az égről, pedig két év alatt megszokhattam volna. De ezt már feladtam, ez úgy látszik túl mélyen van bennem. Más dolgokat már internalizáltam. India módra vezetek, mindenhonnan minimum fél órát kések, nem veszem észre a szemetet, nem zavar a tömeg, egész jól tudok tolakodni, és más nem akadok ki, ha egészen elképesztő árat mondanak a bazárban elsőre, inkább keményen alkuszom. Viszont még mindig összerezzenek amikor szürcsölik a levest .

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.11.09. 11:37:40

@zdyzs: Szia! Tényleg kívánsi vagyok, hogyan becslik a GDP-t. Amúgy az adminisztrációjuk pontosságára nekem is van becslésem. :-)

Amúgy elég sokat jártam a falvakban is az egy év alatt, amit kint töltöttünk, sokat beszélgettünk falusi vezetőkkel és farmerokkal is, és az alapján inkébb azt feltételezném, hogy a mezőgazdaságukról sincsenek pontos információik.

Együttdolgozás az indiaiakkal: tényleg nem egyszerű, de ha mindkét félben megvan az együttműködési szándék, akkor azért nem lehetetlen (csak nagyon nehéz :-)). Nekem is sok időbe telt, míg megszoktam és az elején sokszor frusztráltak a dolgok, de szép lassan kezdtem megérteni a gondolkozásukat és azért valahogy csak tudtunk haladni. De tény, hogy hihetetlen nagy a gondolkodásmódbeli különbség és teljesen más a munkakultúra. És azért nekem sokat segített, hogy ott éltem köztük, gyakrolatilag volt egy indiai családunk és indiai barátaink, akikkel nem csak munkakapcsolatunk volt, így jóval megértőbbek voltunk a problémákkal szemben is...el tudom képzelni, mit érezhet egy európai, aki csak alkalmanként és kizárólag munkaügyben kerül indiaiakkal kapcsolatba.

Sajo'

zdyzs 2011.12.02. 11:36:25

@Sajo - www.chanceindia.org: Felkerült a poszt az indiai GDP módszertanáról. És ha érdekel az 51 oldalas anyagot is el tudom Neked küldeni, amely alapján írtam!

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.12.02. 13:47:19

Köszi, olvasom mindjárt az összefoglalót. Ha elküldöd a részletes anyagot, azt is megköszönöm, mert érdekel az is.
süti beállítások módosítása