A múlt pénteken hivatalosan véget ért a monszun. Megírta az újság is, hogy a Pakisztán feletti anticiklon hatására a nedves légtömegek elhagyták Észak-Indiát. Delhiben már másfél hete nem esett, ezért a helyi meteorológiai intézet bejelentette: a monszunnak vége. Nehéz otthonról elképzelni mennyire sokat jelent itt a monszun fogalma, mert nálunk nincs olyan időjárási jelenség, amely évről-évre, monoton rendszerességgel alapvetően befolyásolja az egész ország életét. Itt pedig  van, mert Észak-Indiában termelik meg az itt lakó 1,2 milliárd ember élelmének jelentős részét, igazából az alapvető élelmiszerek tekintetében a rizsen kívül mindent (még abból is sokat). Ezért aztán ha itt nem esik elég eső, akkor nincs elég élelem. Most még lehet rajta segíteni importtal, de a történelem nagy részében, ha rossz volt a monszun, a nép éhen halt. Nem csoda, hogy a monszun az egész társadalmat, a kultúrát, a művészeteket, de még a politikát is áthatja (a Parlamentnek épp most ért véget a „monszun” ülésszaka). Mindenki nagyon várja, aztán mindenki várja, hogy vége legyen.

Májusban-júniusban olyan elképesztően meleg van itt a Gangszesz völgyében, mintha egy gigantikus kemencében ülnénk, amelybe egy különösen hatalmas és gonosz vasorrú bába helyezett el minket. 42 fok felett már égeti az ember arcát a levegő, és május folyamán ennél még 5-7 fokkal melegebb is szokott lenni. Érthető, hogy mindenki várja az enyhet adó esőt. Hozzáteszem, az enyhülés azt jelenti, hogy 32-36 fokra lehűl a levegő és mikor pont esik, akkor csak 28-30 fok van.  De a 48-hoz képest az is 15-20 fok különbség. Aztán szeptember közepére már mindenkinek elege van a 80-90%-os páratartalomból, hogy nem szárad meg semmi, az ember egy ültő helyében is megizzad, minden nyirkos, a könyvek borítója felpöndörödik a nedvességtől, na és persze abból, hogy mikor leszakad az ég, a közlekedés akár egy napra is megáll a városban. A csatornák ugyanis (egészen minimális kivétellel) sehol nem bírják az özönvíz-szerű terhelést és mindenütt áll a víz. A város családi házas körzetében (ahol 2-3 millió dollárba kerül egy ház), nincs is csatorna, és olyan rosszak az utak, hogy teljesen lehetetlen közlekedni. Esni pedig sokat esik, ezért a közlekedési problémák mindennaposak. Így már mindenki várja, álljon el végre az eső.

Na, ez most végre eljött, szépen süt a nap, a szél kiszárított mindent és ettől a 32-34 fok teljesen kellemes lett (nem ülünk a dunsztban csuromvizes ruhákban). Idén szerencsére abszolút az átlagnak megfelelő eső esett, ezért mindenki elégedett. Azért is jó itt a monszun vége, mert most jön az év legjobb időszaka. A sok eső miatt minden zöld és októberben nagyon kellems a hőmérséklet, 25-28 fok napközben, 20 fok körül este. Az esők ráadásul kimosták a városból a legtöbb koszt, ezért viszonylag tiszták az utak és a járdák. Az idő ugyan márciusban is ilyen, de addigra a növényzet már rég nem zöld és a kosz is újra ellepi a várost.
Én időközben csináltattam magamnak indiai jogosítványt. Egészen pontosan nem tudom mi a jelentősége, de állítólag az indiaiak nem teljesen ismerik el más országok jogsiját, ezért ha baleset részese vagy, rosszabbul jársz. Bevallom töredelmesen, nekem eddig nem volt, hiszen a diplomata autót úgysem állíthatja meg senki, annyira meg bízom már magamban, hogy nem fogok nekimenni senkinek (az a néhány riksa meg nem számít – csak vicceltem, eddig eggyel találkoztam, azzal is úgy, hogy nekem jött). Már többször nekiveselkedtem, de a vége mindig elmaradt. Most viszont egyik munkatársamnak meg kellett újítani a sajátját, ezen felbuzdulva én is csináltattam egyet, a papírjaim már úgyis megvoltak. Titkon reménykedtem benne, hogy megtudom, milyen vizsgát kell letenni, de a magyar jogsi alapján egy orvosi igazolással (meg még egy fél kilónyi kitöltött papírral) megtámogatva simán, egy óra alatt kiállították. Teljesen digitális, a fénykép, az aláírás, minden, még egy mikrochip is van benne az adataimmal (vércsoport is!). A legszebb az, hogy a procedúra során csinálnak ugyan mindenkiről digitális fotót, de azért be kell adni két papírképet is. No comment.
Fiammal nagy lelkesedéssel követjük a Premier League eseményeit, szerencsére ezek a meccsek most még nekünk is értelmezhető időpontban vannak. Olvastam is, hogy az olaszok meg a spanyolok is kezdenek áttérni a kora délutáni meccsekre, mert az ázsiai drukkerek csak azokat tudják megnézni élőben. Ezért sokkal gazdagabb az angol bajnokság, mert több jogdíjat szednek be, meg sokkal nagyobb körben tudják teríteni a klubok emblémás cuccait. Sajnos, ahogy az öreg kontinens meg a sziget visszatér majd a téli időszámításra minden egy órával később lesz, a most este fél nyolckor kezdődő meccseket Peti már nem fogja látni. Marad az internet, másnap reggel. Sajnos pont a Manchester U-Arsenált nem láttuk, pedig ha valamit, azt megérte volna (aki nem követi a PL-t, 8-2 lett a MU-nak. Én az utolsó két percet láttam és először nem is értettem, azt hittem valami ifi meccset mutatnak).
Így visszaolvasva elég csapongó lett ez a poszt ezért talán belefér még egy kis elmélkedés az indiai politikai életet az elmúlt hónapokban a leginkább izgalomban tartó éhségsztrájkról. Az éhségsztrájkot Gandhi emelte a politikai élet részévé, azóta sokan és sokszor használják illetve használják ki ezt az eszközt. Most is van négy olyan aktivista, aki már több éve éhségsztrájkol, őket intravénásan táplálják. Róluk nem is tudtunk, annyira marginális figurák. Viszont egy 70 feletti politikai aktivista, Anna Hazare (nevével ellentétben férfi) óriási publicitást kapott 12 napos éhségsztrájkjával, amelyet a korrupcióellenes törvény gyorsított elfogadása miatt indított. Persze közben megjött az étvágya (kinek ne jönne meg mikor nem eszik) és a kormánnyal való tárgyalások során egyéb követeléseket is megfogalmazott. Óriási média felhajtás volt körülötte, és Delhiben mindennaposak voltak a 150-200ezres tüntetések. Én nem is jutottam el a holland nagykövet egyik fogadására, mert ő a miniszterelnök közelében lakik, és az egész környék el volt zárva a tüntetők miatt. Elindultam, de miután 35 perc alatt 200 métert tettünk meg, inkább visszafordultam.
Végül Hazare győzött, a kormány négy követeléséből hármat hajlandó volt teljesíteni (más kérdés, hogy én nem látom, valóban teljesítette volna őket, de megígérte majd lesz valami). Az egész jelenséggel kapcsolatban kemény viták folytak a sajtóban, mennyire van létjogosultsága az éhségsztrájknak. Azt talán senki nem vitatja, hogy egy diktatórikusan vezetett országban az éhségsztrájk egy jogos eszköz. De Indiában más a helyzet. Adott ugyanis egy demokratikus berendezkedésű ország, ahol ha egyesek szerint rosszul is, de a demokrácia működik. Rendszeres választások vannak, ahol le lehet váltani az éppen hatalmon levőket. Egy ilyen berendezkedésű országban a nép választja a vezetőit. Persze biztos nem mindenütt patyolattiszta a választás, de akkor is van és mindenki megbuktatható.
Ezzel szemben van egy aktivista, aki az emberek által jól-rosszul megválasztott rendszeren teljesen kívül áll. Senki nem szavazott rá, senki nem választotta meg, önjelöltként küzd a saját igazáért. Azaz nem rész a rendszernek. Ebben az esetben pedig szerintem az éhségsztrájk nem több mint zsarolás, amellyel másokat kényszerítenek. Mindenkinek megvan a lehetősége, hogy a demokratikus rendszeren belül megméretesse magát. Induljon el a választáson, és ha jobb, legyen ő a hatalom letéteményese. De szerintem az indiai kontextusban egy éhségsztrájk ma már egyszerű zsarolás, a rendszeren kívüli eszköz. Szerintem nem is élne meg egyetlen más demokráciában sem. Itt is csak a történelmi hagyományok miatt működik. Bár a számos több éve (!) éhségsztrájkoló példája mutajta, nem mindenkinek jön be!
Ja,és miért van Bipasha Basu fotója a poszt elején? Azt gondoltam, ha már ilyen eklektikus az egész, egy csinos nő még belefér…..
Szerző: zdyzs  2011.09.27. 04:44 3 komment

Címkék: időjárás india eső sztrájk bollywood monszun delhi bába vasorrú bipasha basu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.09.28. 07:24:39

Már vártam a posztolódást! :) Bármiről.

juciutja · https://www.juciutja.blogspot.com 2011.09.30. 17:22:38

A csinos nő még belefér:) Hajrá a vezetéssel...

zdyzs 2011.10.01. 18:55:30

@juciutja: Sajnos csinos pasit nem tudok posztolni, feleségem szerint talán egy sincs a 650 millió férfi között! :-)
süti beállítások módosítása