Soha életemben nem voltam nagy barátja a déligyümölcsöknek, és ez nem azért volt, mert csak konzervben jutottam hozzá. 18 éves koromig többet éltem a meleg égövön, mint otthon, volt alkalmam bőven megkóstolni az ananászt, a kókuszt stb. Ennek ellenére semmilyen egzotikus gyümölcsöt nem szerettem meg. Amióta itt vagyunk, ez kezd megváltozni. Csak azért írom le, mert épp most van a mangószezon. A mangót eddig kifejezetten kerültem, semmi olyan gyümölcslevet nem tudtam meginni, amelyben akár nyomokban is volt mangó. Ezek után óriási meglepetés, hogy az igazi, érett mangó isteni. No, nem mindegyik – gondolom mangóból is annyi féle lehet mint almából -, de van olyan amelyik tényleg mennyei. Leginkább egy nagyon édes, de ugyanakkor savanykás őszibarack ízű sárgadinnyére hasonlít, egy kis sajátos mellékízzel. Ennek megfelelően nagyon drága, egy tucat kb. 2000 Forintnak megfelelő Rúpiába kerül. Szerencsénkre mumbai tiszteletbeli konzulunk minden évben küld minden követségi dolgozónak egy nagy ládával. Ezt persze – minden igyekezetünk ellenére - nem tudtuk mind megenni, ezért Zsuzsi befőzte mangó csatninak. Csodás lett, de nagyon sok. Nem tudom meddig fog elállni, sajnos szerintem ezt sem fogjuk tudni mind megenni. Pedig próbálkozunk rendesen. Szóval, aki esetleg enne egy keveset, azt szívesen látjuk!

A mangó az igazi nyár jele is, most már stabilan 42 fok fölött van minden nap a hőmérséklet, éjszaka sem megy 26-27 fok alá, volt olyan nap, hogy 32 fok volt a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet. A medence vize becslésünk szerint bőven meghaladta a 30 fokot. Ez pancsolásra nagyon kellemes, de úszni már nem annyira.
Egyébként semmi különös nem történik velünk. Ezért is ritkultak meg a posztok, illetve teljesen elmaradtak a fényképek. Remélem, most már látjátok, itt is vannak bőven hétköznapok, mikor a reggeli ébredéstől az esti lefekvésig nem igazán történik semmi érdekes.
Az elmúlt hetekben Indiát a krikett-liga körüli botrány tartotta lázban, mivel kiderült, hogy a csapatok tulajdonviszonyai nem tiszták és a liga elnöke elég sok pénzzel nem tud elszámolni. Itt a krikett nem sport, hanem vallás. Az egyetlen, amelyet minden indiai férfi kaszttól, vallástól vagy nyelvi hovatartozástól függetlenül imád. És nagyon sok nő is. Főleg persze a különböző celebek, akik valószínűleg így is akarják növelni az ismertségüket. A sport státusza miatt persze a politikusok nagy része is belefolyik. Amennyire értem, most azért is tört ki a botrány, mert a liga elnöke kirúgta az egyik politikai küldöttet (ráadásul Sonia Gandhi személyes kedvencét) a liga irányítótestületéből. Erre aztán hirtelen elfogyott körülötte a levegő és most éppen fel van függesztve. A nagy publicitás mindenesetre jót tett a nézettségnek.
A krikett alapvető szabályaival már tisztában vagyok, de a sok különböző formátumot még nem sikerült mind megismernem. Vannak ugyanis 5 napos, 3 napos, 1 napos, illetve néhány órás meccsek. Mintha fociból lenne 15 percestől 5 órás meccsig többféle. Ami pedig totálisan érthetetlen egyelőre (vagy inkább örökre) az az ezerféle statisztika, amit vezetnek. Megint a focihoz hasonlítva, mintha még azt is feljegyeznék, ki hányszor fordult jobbra vagy balra cselezés közben és melyik kezével tartotta el magától a védőt. Ja, és erre mind külön szavuk is lenne. Persze ez a krikettben a játék tempója miatt sokkal könnyebb, sőt igazából szükséges is, különben mindenki halálra unná magát! Most hétvégén volt a T20-nak nevezett nemzetközi verseny döntője. Egész héten ez ment minden adón. Az biztos, teljesen helyénvaló volt az ötletünk még az egyetemen, hogy alapítsunk krikett szövetséget és utazzuk be a világot. Ez a kupa most éppen St. Lucián van. Kár, hogy a Cégbíróság nem jegyzett be minket! Most mi is ott lehetnénk. Negyvenvalahány évesen ugyanis krikettezni még simán lehet. Itt a legnagyobb sztár már 22 éve krikettezik és a krikettben olyan rekordokat tudhat magáénak, mint mondjuk a fociban Pelé, Maradona, Puskás, Ronaldo és Messi együtt.
Ja, a T20 kupát óriási meglepetésre Anglia nyerte, akik a náluk 15x esélyesebb Ausztráliát verték a döntőben. Már persze ha érdekel valakit…
Szerző: zdyzs  2010.05.19. 19:42 1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sibus 2010.06.08. 09:18:02

Hát nem irígyellek. Több okból sem: egyedül vagy, ami soha sem jó; a krikett szörnyű unalmas sport legalábbis nekem; az itthon megvásárolható mangó meg továbbra sem fog ízleni :)
süti beállítások módosítása