Ez most on-topik!

Szerdán izgalmas napja volt a hindu nőknek, ugyanis a Karwa Chauth (ejtsd ’karva csót’), a férjezett nők ünnepe volt. Ez egy reggeltől estig tartó, egynapos rituálé, melynek célja az, hogy biztosítsák a férjük egészségét. Reggel öt után már nem ehetnek a nők egész nap. Szerencsére nem kell egész nap azon keseregniük, hogy éhesek, mert sok a teendőjük. Sütnek, főznek, hogy estére különleges vacsorát készítsenek. Emellett magukra is rengeteg időt szánnak, mert estére gyönyörűnek kell lenniük. Hennával befestetik a kezeiket és az alkarjukat kb. a feléig, egyesek még a lábfejeiket is, gyönyörű mintákkal. Tisztálkodnak, majd bebújnak az esküvői ruhájukba (hisz ez életük legszebb ruhája). Mondtam is erre, hogy akkor itt komolyan ügyelniük kell az alakjukra, hogy ez még évek múlva is lehetséges legyen, de megnyugtattak, hogy egyrészt vannak ügyes kezű asszonyok, akik tudják bővíteni a ruhákat, másrészt az is megengedett, hogy más ruhában legyenek, de annak is élénk színűnek és díszesnek kell lennie (a fiatalok leginkább a piros árnyalatait viselik). Rengeteg, a ruhához színben passzoló karkötőt húznak – az itt egyébként is régóta az asszonyság jelképe. (A kasztrendszer idején, ha egy nő özvegyen maradt, akkor az anyósa össze is törte menyének az összes karkötőjét.) Venni is hatosával vagy tizenkettesével lehet a karkötőket. Az esti ünnepi viseletnek természetesen elmaradhatatlan része a pont a homlokon és a színben azzal megegyező festés a fejtető közepén a haj választékában. Sokan nemcsak egy egyszerű pontot tesznek, hanem csillogó mintákat. Fejükre illatos fehér virágdíszítés kerül.
Mindeközben egész nap a férjükre kell gondolniuk. Gondolom ez, ahogy egyre éhesebbek, egyébként is így van. A hindu nők nincsenek úgy hozzászokva a rituális koplaláshoz, mint a moszlimok, ezért ez nekik nehezebben is megy – mondták mosolyogva nekem a helyi hindu férfiak.
A nap már lement, az izgalom fokozódott, el is mentem megnézni helyi alkalmazottaink asszonyait lakhelyeiken. Kedvesen fogadtak és látszott milyen lázban égnek. De még mindig várni kellett, mert csak akkor lehet a rituálé végét eljátszani, ha feljött a hold. Fél kilenckor végre megláttuk a holdat. Ekkor a férfinak úgy kell állnia, hogy a hold a feje mögött legyen, és a kezében kell tartania az erre a célra tartott feldíszített agyagibriket. Az asszonynak először a holdra kell néznie, majd a férje arcára és ekkor a férj adja neki az első korty vizet az agyagedénykéből. Ezután már jöhet a vacsora. És remélhetőleg az egészség.
A lapokban azt olvastam, hogy manapság Delhiben már nemcsak a férjezett nők tartják a Karwa Chauth-ot, hanem sokszor fiatal lányok is éheznek a barátjuk egészségéért, szeretetük jeleként.
Én ugyan nem éheztem egész nap (legalábbis nem szándékosan, ui. valóban elmaradt az ebéd a piacon sétálgatás miatt), de azért finom vacsora került az asztalunkra és hosszú egészséget is kívántam páromnak. Egyedül az ivós része volt fordítva: nem a férjem adta nekem az első korty vizet, hanem én vittem fel neki este a szobába egy üveg sört, miután 3,5 órás - fordulatokban gazdag - küzdelemmel sikerült interneten lefoglalnia a szilveszteri nyaralásunk repülőjegyeit.
 
Zsuzsi
 
u.i. képek a Picasán nagyban is megvannak.
Szerző: zdyzs  2009.10.08. 14:52 3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LErika 2009.10.08. 19:22:36

Lányos, karkötős mivoltomhoz híven :) én inkább ehhez a témához és nem az off-topichoz szólok hozzá.

Tetszettek nagyon a piaci képek, innen nézve ez nem is tűnik olyan piszkosnak, sőt.
Bár az én Sanyim (Csata) azt mondta, hogy nem tudhatom milyen, hiszen nem érzem a szagokat... :)

Érdekes, hogy a nagy nyomor közepette mennyire fontos nekik a csillogás. És persze maga a szokás is... éhezni a másik egészségéért???
Persze ez nyilván itt a mi kis elvadult kapitalizmusunkban érthetetlen csak, nekik biztos természetes.

Mint ahogy az is, hogy sok indiai nyelvben nincs szavuk a percre-másodpercre, ahogy írtátok.

Azóta ezt terjesztem, mindenkinek nagyon tetszik! :)

Puszi és köszönöm, hogy általatok olyan élményekben lehet "részem", amire sose gondoltam volna!

Erika

katikám 2009.10.08. 20:17:47

Hm. Szerencse, hogy olyan sokára jöttök, mert különben felvetném h hozzatok haza a nőnenmű barátaitoknak annyiszor 6/12 karkötőt ahányszor az illető házas vagy (a "jó tanuló-rossz tanuló" politológiás átlagolás mintájára) ahhoz mérhetően Halálosan Szerelmes volt... Imádom az ilyen karkötőket, ui; oszt nincs egy se'.

sibus 2009.10.09. 09:56:53

Ha ezt tudtam volnak, akkor a nyaralásunk alatt megismert indiai sráctól, nem 8db gyűrűt, hanem inkább karkötőket veszek.:) Két dolog miatt mindenképpen irigyellek Benneteket: az indiai ékszerek és az indiai fűszerek,ezek a gyengéim :). Milyen furcsa, Indiáról a csodásabbnál csodásabb színek és a curry illata jut eszembe és nem a nyomor meg a szegénység. (vagyis az sokkal később)
süti beállítások módosítása