Ezen a hétvégén Holi van, ami itt Indiában a színek ünnepe. De valójában tavaszünnep, ami a „hideg” végét jelenti. Kinek-kinek vérmérséklete szerint ez jó, vagy rossz hír. De az biztos, hogy a szokások szerint Holi után már nem lehet eltenni a maradék ételt, ki kell dobni. Újabb ékes bizonyítéka annak, a vallási szokások sokszor a józan ész megcsontosult kivetülései.

Az egyszerűség kedvéért Holi=Húsvét. Annyi a különbség, hogy itt nem egyszerűen vizet, hanem színes vizet locsolnak egymásra (ne felejtsük el, ez India, itt semmi sem „plain”), vagy színes porral szórják be egymást. Sőt, befestik az arcukat, majd ahogy halad előre az idő, gyakorlatilag mindent. Közben mindenfélét dobálnak egymásra, főleg virágokat. Ezt az általános bulizást nagyban segíti, az ilyenkor tradicionális ital, amely „bhang”-el, azaz marijuánával készül. Már kora reggeltől ezt issza mindenki, így a jó hangulat garantált.
A Holi eredetéről több mondát is sikerült összegyűjtenünk, egyértelmű megoldást nem találtunk. Az egyik szerint egy démonkirály mindenképpen meg akarta ölni a fiát, mert a fia helyette Visnut imádta. Mindenfélével próbálkozott, méreg, medvék, kígyók, de semmi nem jött be neki. Végül a lányát kérte meg, hogy vigye tűzbe a fiát, mivel lányán nem fogott a tűz. Lánya, Holika, jó hindi szokás szerint szót is fogadott, de nem akarta megölni a fiút, inkább ráruházta tűzálló képességét, és ő maga égett meg. Ennek tiszteletére gyújtanak India-szerte máglyákat Holi előestéjén. (Más források szerint a lány is gonosz volt, és a fiút Visnu mentette meg. Akik ebben hisznek, Holika bábukat égetnek. Mint láthatjátok a Hindu vallás viszonylag kevéssé dogmatikus). A másnapi vizezés-festés pedig amiatt van, mert Krishna kedvenc évszaka a tavasz (hogy ennek a végét vagy az elejét jelzi-e a Holi azt még nem sikerült eldönteni. Bár lehet, hogy a 26-27 fok napközben itt még tavasz), és ezt az őt végletekig imádó gopikkal (gopi=tehenészlány) mindenféle fröcsköléssel, egymás befestésével és virágdobálással ünnepelték. (Hogy utána mi történhetett azt mindenki saját fantáziájára bízom, főleg mivel „bhang”-et már ők is ittak). Lényeg a lényeg, Holi legalább olyan nagy ünnep itt, mint nálunk a Húsvét. Persze a 28 fokban kicsit élvezetesebb dolog egymást tetőtől-talpig bevizezni mint 5 fokban.
Idén Holi hétfőre esett, ezért elhatároztuk, kimozdulunk a követségi börtönből (Persze, tudom luxus hely ez, medencével meg kerttel, de azért jó kimozdulni). Sajnos Indiában 3 napra nagyon nehéz bárhova is elmenni, mert vagy repülni kell (ekkor 5 személyre nagyon drága) vagy 6-8 órát kell utazni a legközelebbi értelmes célpontig is. Mi végül a Corbett Nemzeti Park mellett döntöttünk, amely 260 kilométerre van Delhitől, azaz jó esetben hat-hét óra alatt ide lehet érni. Kicsit nehezítette a döntéshozatalt, hogy a lányok egy héttel ezelőtt pont itt voltak iskolai kiránduláson, de mást nem találtunk. Kocsibérlés mellett döntöttünk, mert az itteni térképek minőségét ismerve mi biztosan eltévednénk. Vidéken ugyanis sok helyen csak hindiül vannak az útjelző táblák, már ahol egyáltalán vannak. A bérbeadó viszont ragaszkodott hozzá, hogy hétfőn, azaz Holi napján ne közlekedjünk. Ekkor ugyanis a sok nagyon jókedvű mulatozó hajlamos megdobálni az autókat festékkel, botokkal, kővel. Sőt, rosszabb esetben megállítják a gépjárművet, és nem tágítanak, amíg a bent ülők nem csatlakoznak a mulatsághoz. Nos, emiatt egy nappal tovább kell maradunk. A gyerekeket kikértük a suliból és sikerült az eredeti 20%-os kedvezményhez még 20%-ot kikönyörögni a hotelben a hétfői éjszakára. Mondjuk biztos nem volt nekik megerőltető, nem hiszem, hogy telt ház lenne egy nappal az ünnep után.
Sikerült elindulnunk reggel hatkor és délre már ida is értünk a hotelbe. Mindezt annak ellenére, hogy ma van Mohammed próféta szülinapja, és minden városban, ahol áthaladtunk, fehér ruhában zöld zászlókat lengető, zöld fej- és karpántos emberek vonultak. Gyalog, motoron, biciklin, lovon. Ezzel persze elfoglalták az egész utat, így többször megállásra kényszerültünk. A hotel szuper, egy botanikus kert közepén érezhetjük magunkat. Ráadásul egy folyó partján van az egész. Nagyon hangulatos.
Szerző: zdyzs  2010.03.03. 17:58 1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katikám 2010.03.11. 22:57:08

Na, itthon is lehetett volna "holizni".

Sajnos, ezt kihagytam. Pedig egy (részben) Indiában élő másik kedves ismerősöm oldala nyomán találtam, és egy másiknak a cége szervezte...

http://www.facebook.com/profile.php?v=wall&id=100000520281663#!/event.php?eid=313188836172&ref=mf
süti beállítások módosítása