Most megint a lányok írnak. :D

(Csilla – szerk)
Hétfőn és kedden nekünk az amerikai suliban „service learning” volt, ami abból állt, hogy azokon a napokon nem volt tanulás, hanem azt tanultuk, hogy hogyan lehet szolgálni, segíteni az embereknek és a világnak.
Hétfőn azt csináltuk, hogy a Hall of Peace –ben (ez az iskola egyik nagy terme – szerk) találkozott mindenki a 6dik évfolyamból és mindenki húzott egy kék, egy rózsaszín, egy zöld vagy egy sárga kártyát. Aztán csoportokat kellett alkotni; mindegyik csoportban kellett lennie 6 kéknek, 3 rózsaszínnek és 1-1 sárgának és zöldnek. Aztán mindegyik csapatban mindegyik szín kapott egy kártyát, amin rajta volt, hogy milyen családba született. A kékeknek (ez voltam én is) a szülei egy napon összesen 30 rúpiát kerestek (kb. 120 Ft.), míg a sárgák (Kriszti az volt!) szülei naponta (nem elírás!) 88,000 rúpiát kerestek (kb. 352,000 Ft. !!)! Aztán, a helyzet jobb érzékeltetéséért minden szín a csapatban kapott Emenems –eket (M&Ms – szerk). A kékek 6-an 1-t, a rózsaszínek 3-an 12-t, a zöld 72-t és a sárga (egyedül!) 204-t! Aztán minden színnek a csapatban le kellet írnia, hogy vajon mit csinálhat a személyük, akit kaptak. Utána persze elosztoztunk az Emenems –eken.
Délután megnéztünk egy filmet (Pay it forward a neve, soha eszetekbe ne jusson megnézni). Arról szólt, hogy egy kisfiú szeretne segíteni a világon és azt találja ki, hogy ha segít 3 emberen, ők is egyenként segítenek 3 embert és így tovább… Mondjuk, nem hiszem, hogy bárkit arra inspirálna, hogy segítsen mivel a végén, mikor 12 éves, aznap bekerül a tévébe, és utána megpróbál segíteni egy osztálytársán, akit nagyobb fiúk, vernek. Az egyik kis terrorista leszúrja, és a kisfiú meghal…
(Kriszti - szerk)
Kedden reggel újra találkoztunk a Hall of Peace- ben és egy játékot játszottunk aminek Power Walk volt a neve. Mindenki húzott még egy kártyát, amin meg volt adva, hogy lány vagy fiú és az, hogy van–e valami egészségügyi problémád. Majd mindenki felsorakozott az egyik (vagy szemben lévő) oldalon és elhangzott egy mondat, mondjuk: lépj előre 3 tyúklépést, ha fiú vagy és képes vagy gimnáziumba járni! Ha igaz volt rád az állítás, akkor előreléphetsz annyit-amennyit mondtak. Az volt a lényeg hogy eljuss a túloldalra és annyi helyet foglalj, el amennyit csak tudsz. Általában azok jutottak el a túloldalra, akik egészségesek voltak és gazdag családból származtak.(én, - Kriszti  - eljutottam a végéig!)  Ezután assembly volt, amin most diavetítés volt az ottani tábor (WOW) képeiről. Fölmentünk az advisory -nkba (az olyan hogy mondjuk, 15- 10 gyerek minden nap ott tölt 15-20 percet és rendezi a dolgait vagy megbeszélnek valamit a tanárral, de főleg firkálnak a táblára. :D) és beszélgettünk a játékról. Néztünk pár videoclipet is. Ebédidő előtt fölmentünk az ebédlőbe és húztunk egy számot. Mindenki attól függően, hogy milyen számot húzott olyan „ebédet” kapott. A legjobb az egyes szám volt abból csak 8 gyerek volt (köztük Csilla) és ők minden féle jót kaptak ráadásul a tanárok szolgálták ki őket ezzel szemben a legrosszabb csoport csak kenyeret kapott és azt is csak a földön! Én rizst és daalt kaptam hála az égnek! Persze utána volt normál kaja is… Ez a játék is arra szolgált, hogy a saját bőrünkön érezzük, milyen igazságtalanul van elosztva minden a világon.
Ebéd után megnéztünk egy dokumentumfilmet, ami arról szólt, hogy egy kisfiú (első osztályos!) megsajnálta az Afrikai gyerekeket miután megtudta az egyik óráján, hogy csomóan halnak meg, mert nincs tiszta vizük. Összegyűjtött $2000-t és abból Angolában építtetett egy kutat (ami az ő nevét viseli) az egyik iskola mellé. Arra nem volt pénzük, hogy rögtön meg is nézzék, de 1 év múlva a szomszédjaik megvették nekik a repülőjegyet. Nagyon örült és még más tervei is vannak pedig még csak 9 éves! Van egy 5 éves rajongója, aki egy este elkezdte számolni a pénzét és anyukája kérdésére azt válaszolta, hogy ő is kutat fog építeni Afrikában és össze is gyűjtött $250-t! Nagyon érdekes volt. Még kaptunk 1és fél órát dolgozni egy véleményen erről a két napról, de utána sajna haza kellett menni.
Remélem élveztétek a posztot, mi is élveztük a 2 napot!
Szerző: zdyzs  2009.11.25. 18:17 1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LErika 2009.11.29. 01:27:30

Nagyon érdekes feladatok... Itthon sem ártana valami hasonló... Köszi lányok, hogy beszámoltatok róla! Puszi, Erika
süti beállítások módosítása