Indian telegram.jpgItt írtam arról, hogyan veszett ki gyermekkorunk egyik megszokott tárgya végleg a világból. Nos, a mai napon kaptuk a hírt, július 15-én megszűnik a távirat-kézbesítés Indiában is. Az 1851 években küldték az első táviratot Indiában, Kalkuttából a Gyémántkikötőbe, 43 km-es távolságra. A hálózat hamar bővült és a britek ennek (is) köszönhetik, hogy a szipoly lázadást 1857-ben sikerült leverniük. Enélkül hetekbe telt volna mire egyáltalán értesülnek a fővárosban (ami akkor Kalkutta volt) a lázadás híréről.

Az elmúlt években a technika fejlődésével azonban volt olyan távirati állomás, ahol évente egyetlen egy táviratot sem kellett kézbesíteni. A rendszert fenntartani ugyanakkor rendkívül költsége volt. Az indiai posta minden táviraton kb. 1800 forintot veszített. Nem csoda, hogy megszüntették a szolgáltatást.

(A képet a malariastamps.com oldalról kölcsönöztem)

Szerző: zdyzs  2013.06.13. 18:32 Szólj hozzá!

Címkék: távirat India

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása