Az utóbbi egy hónapban gyökeresen megváltozott a külföldi - és tegyük hozzá az indiai – sajtó hozzáállása az indiai gazdasághoz. Amíg - számomra egyébként már egy éve érthetetlenül – eddig Indiát csak szuperlatívuszokkal együtt említették, az utóbbi időben egyre-másra jelentek meg olyan cikkek, hogy Indiában nincs minden rendben. Egészen odáig fajult a dolog, hogy volt olyan internetes újság, amely egyenesen a következő Görögországnak nevezte Indiát. Hogy mi okozhatta ezt a 180 fokos fordulatot nem tudom pontosan, mert a fenyegető jelek már jó egy éve láthatók annak, aki foglalkozik az indiai makroadatokkal. Márpedig egészen biztos vagyok benne, hogy világszerte nálam sokkal képzettebb (és összehasonlíthatatlanul jobban fizetett!!!) elemzők serege nézi, hogy mi történik ebben az országban. Eddig mégsem vették észre, hogy valami baj lenne - vagy nem szóltak róla. Elég csak arra rámutatni, hogy a három nagy hitelminősítő közül eddig csak az S&P jelezte, hogy India besorolásán esetleg negatívan fog majd változtatni. A másik kettő egyelőre stabilnak nevezi a hitelkockázatokat.

Csak azt tudom elképzelni, hogy az elemzők nem néznek eléggé az adatok mögé, vagy különböző jól felfogott érdekből nem szólalnak meg. Szeretném két adat kicsit részletesebb megvilágításával illusztrálni mire is gondolok. Az egyik a növekedés. India a GDP növekedési mutatókban a világ élvonalába tartozónak látszik. Tekintsük most el attól, hogy az indiai GDP adatok legjobb esetben is csak durva tudományos becslésnek és semmiképpen nem ténynek tekinthetők (erről bővebben itt), fogadjuk el, hogy India GDP növekedése tavaly 6,9% volt. Az alacsony bázis és a magas népesség miatt ez a szám nagyon csalóka. Ha figyelembe vesszük ezeket a tényezőket, hazánknak mindössze 0,78%-os növekedést kellene elérni, hogy az egy főre jutó GDP nominálisan ugyanannyit növekedjen, mint Indiában a 6,9%-os növekedés esetén. Németország esetén ez a mutató 0,23% azaz Németország így vizsgálva idén gyorsabban növekszik, mint India. (Mi sajnos nem, mert idén nálunk gazdasági visszaesés lesz) Ezt persze senki nem veri nagydobra, pedig szerintem elég fontos adat.

A másik szerintem félrevezető adat a GDP arányos költségvetési hiány. Erről gondolom mindenki tud, mert most sokat lehet hallani arról milyen korrekciót kell bevezetni hazánkban, hogy ne haladjuk meg a 3%-ot. Ez egy olyan makromutató amely látszólag  frappánsan mutatja egy ország teherbíró képességét. Ez Indiában 5,9% volt tavaly és idén 5,1%-ot terveznek. Ez (mármint a tavalyi) persze már önmagában kétszerese az EU által megengedett maximális államháztartási deficitnek, azaz már eleve nem érthető miért nem jelezte senki, hogy ez nem elfogadható. De ha egy kicsit megkaparjuk a felszínt, kiderül, hogy ez is nagyon félrevezető adat. A jövedelemközpontosítás alacsony szintje miatt ugyanis – Indiában a központi költségvetés alig több mint a GDP 17%-a – a költségvetésnek lényegesen kevesebb bevétele van mint a fejlett országokban (pl. az 1,2 milliárd lakosú országban 35 millióan fizetnek SZJA-t, lsd itt). A kiadásokon belül az alacsony bevételek miatt nagyon magas a hitelfelvétel által történő finanszírozás, meghaladja a központi költségvetés bevételeinek 40%-át. Már középtávon is fenntarthatatlan lesz évente az állami bevételek 40%-át kitevő hitelt a piacról felvenni. Hiába alacsony a hitelfelvétel a GDP-hez viszonyítva, a kormány által felvett hiteleket nem a GDP-ből, hanem az állami bevételekből kell visszafizetni. Ha pedig évente a bevételek 40%-át veszik fel hitelként, nagyon hamar eljön az a pont, amikor finanszírozhatatlan lesz az indiai költségvetés. Hiszen az állami bevételeket nem lehet az egyik napról a másikra drasztikusan növelni (bár vannak egyes országok ahol ezt megpróbálják).

Ezen felül az ország külkereskedelmi deficitje is rekordszintet ért el, a tavalyi pénzügyi évben, megközelítette az USD 185 milliárdot. Ez a GDP 10%-a, és az exportnak több mint 60%-a. Ha egy európai ország eljutna ide, akkor már mindenki az ország összeomlásáról cikkezne.

Arról is írtam már, hogy az a hatalmas demográfiai előny, amelyre alapozzák India gyors fejlődését - a 25 év alatti állampolgárok óriási száma (mind abszolút értékben, mind relatíve a népesség arányában) – egyben demográfiai bomba is. A miniszterelnöki tanácsadó testület elnöke is megerősítette, 2004 és 2009 között összesen kb. egymillió új állás jött létre Indiában. A kérdés rendkívüli jelentőséggel bír, hiszen Indiában havonta 1-1,2 millió új munkavállaló lép a munkaerőpiacra, és a Világbank közelmúltban kibocsátott jelentése szerint ez a következő évtizedekben tartósan így lesz. Sajnos tény, hogy a kiemelkedő gazdasági fejlődés Indiában sem járt munkahely-teremtéssel. Jogosan kérdezhetjük, akkor meg minek a fejlődés? De itt Indiában ez még nagyobb probléma, mert azért ha ötvenmillió állástalan (ennyi kevesebb mint öt év alatt belép a munkaerőpiacra) egyszer netán megindul, na akkor bizonyos problémák fognak jelentkezni az országban. Ne feledjük, az arab tavasz is onnan indult, hogy a fiataloknak nem volt munkájuk. A kulturális különbségek miatt nehéz elképzelni, hogy India ide fog jutni, de tegye fel a kezét az aki akár 5 évvel ezelőtt megjósolta volna a tavalyi közel-keleti eseményeket.

Mindezeket még rosszabb megvilágításba helyezi, hogy az egyre jobban fragmentálódó indiai belpolitikai életben a kormányzó koalíció elvesztette momentumát, és az elmúlt 18 hónapban teljesen leállt az égetően szükséges gazdasági reformfolyamat. Abban minden elemző egyetért, hogy az indiai belpolitikai csatározások és a kormány abszolút tehetetlensége már olyan méreteket öltött, hogy az veszélyeztetni a gazdaságot.

Röviden összegezve, az indiai makroadatok nem néznek ki jól, nagyon nehéz olyanokat kiragadni, amelyek alapján pozitív előrejelzést lehetne adni. De Indiában mindig minden jóra fordul a végén. Ha meg nem fordul jóra, akkor még csak nincs vége! :-)

Szerző: zdyzs  2012.05.22. 18:27 9 komment

Címkék: gazdaság india gdp államháztartás demográfia deficit külkereskedelmi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2012.05.23. 03:34:35

Hát, én a Szíriai eseményeket tíz évvel ezelőtt jósoltam, de megmondom őszintén, az engem is meglepett, hogy Tunéziából indult ki, és Egyiptomban folytatódott.
Egyébként a következő Irán lesz. Ha a következő választásokon is a konzervatívokat nyomják be kormányozni, akkor hamarabb, ha nem, akkor később. De nincs más sok hátra. Szerintem.
Indiáról azt gondolom, hogy ha összeomlik a gazdaság, akkor összeomlik, nem sok hatása lesz a világra, legfeljebb kevesebb kéretlen telefonhívást kapnak a világ angolul beszélő országai. A szoftveripar nem fogja megérezni. Egy pillanat alatt át lehet tenni a termelést bárhova. Nincsenek gyárak, amit el kéne vinni, nincs logisztika, amit át kéne szervezni. Ráadásul a szoftvereken szerintem akkora a profit, hogy bármit elbír.
Úgy érzem, hogy az indiai mutatókat mindig a népességgel manipulálják. Ha túl kicsi a szám, akkor melléírják, hogy a népesség 1,2 milliárd és felszorozzák vele, ha túl nagy, akkor leosztják ugyanezzel a számmal.
Az elemzők meg szerintem úgy találgatnak, mint én, csak én személyes tapasztalat alapján tippelek, ők meg néhány olvasott cikk alapján. Amikor a hitelválság beütött, mindenki azt szajkózta, hogy megjósolták. HOL?
A hitelminősítők utólag módosítják a "kilátásokat". Most a hülye is megmondja, hogy Görögország csődben van, két éve lett volna kunszt. (Persze a baj az, hogy az előjelzések önbeteljesítők, annyira rájuk hagyatkoznak a befektetők.)
Egy komoly lejtmenet sem hozna indiai bevándorlókat. Merre mennének? Pakisztánon át biztos nem, a Himaláján át biztos nem, Bangladesh, Myanmar sem egy laza átjáró. Marad a tenger, meg a repülő. Úgy meg azért sokba lenne, pont az a réteg nem engedhetné meg magának. Meg mi a fenét csinálna egy kuli mondjuk Németországban?

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2012.05.23. 19:00:59

Szia!

Sajnos amit írtál megerősíti a korábbi rossz érzéseimet... :-(

Ahmet: egy humanitárius katasztrófa azért összejönne belőle. Persze az igaz, hogy első ránézésre ez nem érinti a külvilágot.

Sajo'

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2012.05.24. 03:04:29

@Sajo - www.chanceindia.org: A humanitárius katasztrófa nem kérdés, csak az, hogy mennyire érintené a világ többi részét.
Azt azért tudjuk, hogy a kormányokat nem annyira érdekli, hogy hány indiai hal éhen, ha nem akarnak éppen oda migrálni.
A humanitárius katasztrófa miatt persze lehet, hogy szétesne egész India, mert tuti, hogy a szikhek és a kasmíriak egyből beindulnának, de tán még Pakisztán is vérszemet kapna. Ja, és tél India is biztos egyből a függetlenségben látná a megoldást. Viszont mindez még mindig nem nagyon érintené Európát és Amerikát. Kína lehet, hogy valamit megérezne belőle, mert mégiscsak nekik piacuk az ország.

Ja, még az jutott eszembe, hogy a nagy vélemény változás mögött talán az lehet, hogy eddig az elemzők saját kútfőből osztották az észt, mára viszont összegyűlt annyi pofára esett befektető, hogy már ők formálják az elemzők véleményét, nem az indiai kormány által közreadott számok. (csak tipp)

zdyzs 2012.05.24. 04:01:36

@Ahmet: Sajnos igazad van, egy átlag indiai nyomora nem, nem érdekli a külföldi kormányokat, mert India valóban nem jelent nekik túl komoly migrációs veszélyt (jól látod, hogy csak repülővel lehet innen elutazni), pedig ez most elég nagy probléma. A nagy nyomor ellenére - számomra érthetetlen módon - milliók költenek 5-6000 Eurót arra az itteni parasztok közül, hogy kijussanak Angliába vagy Amerikába. Ennyi pénzből itt falun évekig elélhetne a családjuk (Így van Sajó?). Mégis elköltik a család összes pénzét, még hitelt is vesznek fel, hogy szerezzenek egy schengeni vízumot. Egyszer beszéltem egy szociológussal, aki pont ezt (is) kutatta, és valamennyire rávilágított mi lehet a baj. Sajnos a pundzsábiak (ők adják az illegális kivándorlók több mint felét) rettentően büszke fajta, ezért bármennyire is szarul megy nekik mondjuk Birminghamben, soha nem fogják bevallani. Mindenkinek azt mondják majd, hogy megcsinálták a szerencséjüket. Sőt, ha hazajönnek Indiába látogatni, akkor még adósságba is verik magukat, hogy nagy lábon élhessenek itt. Ezért aztán mindenki azt gondolja Nyugat-Európa meg Amerika a kánaán. De ezt a csatornát viszonylag könnyen és egyszerűen el lehet zárni, nem úgy mint az USA-Mexikó határt.

Na de ez csak mellékvágány volt. Ami miatt talán mégsem mindegy a világnak ha Indiában komoly bajok vannak, azok a szomszéd országok, elsősorban Kína. Ha India szétesne, Kína annektálná India egyes részeit, az Észak-Keleti tartományokat egészen biztosan. Az sem kizárt, hogy Pakisztán magához kaparintaná Pundzsábot és környékét. Ez azért már nem érdeke az USA-nak sem. De azért túl sokat valóban nem fog tenni Indiáért.

A másik, ami miatt nem mindegy a „nyugatnak” mi történik itt, hogy most már elég sok multinak nagyon komoly befektetései vannak az országban, és azok keményen lobbizni fognak a kormányaiknál, hogy lépjenek közbe. Bármennyire is úgy látszik messziről, hogy csak szoftverberuházások vannak itt, jelentős olyan tőke is érkezett ide, amit nem lehet egyik napról a másikra felpakolni. Gyára van a Fordnak, a Mercedesnek, a Volkswagennek, a Bayernek, a Sanofinak, az Astra-Zenecának és még sorolhatnám. Ezeket nem lehet hirtelen áthelyezni Indonéziába, mint egy call-centert.

Nekem egyébként már most is csoda, hogy egy ennyire kulturálisan, vallásilag és szokásaiban is diverz ország egyben van, hihetetlen, hogy itt mindenki elsősorban indiainak vallja magát, és csak utána derül ki róla, hogy tamil, kannara, maharáti vagy pandzsábi. Ilyenkor mindig irigylem őket. Milyen jó lenne, ha ez Európában is így lenne. Mert azt is látom, hogy itt senki nem veszítette el a saját „nemzeti” identitását attól, hogy indiainak vallja magát. Sőt. Na ebben tanulhatnánk tőlük.

zdyzs 2012.05.24. 04:03:42

@Ahmet: Na igen, elég béna dolog, hogy az ember utólag nem tudja javítani a kommenteket. Egyéként sem vagyok elégedett ezzel a blog-felülettel, korántsem felhasználóbarát, de már lusta vagyok átteni az egészet máshova.

zdyzs 2012.05.24. 06:09:03

@Ahmet: Még csak annyi, hogy az indiai számokat valóban mindig az 1,2 milliárd ember kontextusában kell vizsgálni. De ez nem játék a számokkal, itt valóban ennyien vannak. És - amennyire emlékszem régi tanulmányaimra - a mennyiségi változások egyszer csak átcsapnak minőségibe. Nos, egészen biztosan állíthatom, hogy 1 milliárd lakos felett ez így van. Lehet, hogy már 500 milliónál, azt nem tudom, de az tuti, Indiában a számunkra elképzelhetetlenül sok ember miatt minőségileg minden más. Gondolom Kínában is így van.
Tudom, hogy ezt nem lehet felfogni, nekem három év itt élés után sem megy. De az tény, itt a normális, megszokott összefüggések nem mindig érvényesek. (másodikra csak sikerült)

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2012.05.24. 08:34:19

@zdyzs: Egy gazdasági csőd szerintem nem annyira rázná meg az oda telepített cégeket. A piac veszne el, nem a termelőerő. Ha kitörne egy komoly polgárháború, akkor lennének szarban a befektetők. Reálisan nézve egy Kasmíri háború nem nagyon bolygatná meg a termelést még Delhiben sem, nem hogy távolabbi területeken.
Az összes vitatott terület igazából gazdaságilag nem olyan jelentős. Legalábbis jelen pillanatban.
Kínának tudom, hogy vannak területi követelései, de úgy érzem, hogy mostanában csapást váltottak és földrajzi helyett gazdasági uralomra törnek. Szóval ha India csődbe menne, Kína megvenné mogyoróért és felfuttatná. :)
Pakisztán igazából azt csinál, amit akart. Az USA és Irán között a feszkó nem akar csökkenni. Ha borul a bili, akkor kell egy bázis. Irak, Afganisztán nem igazán optimális mostanában. Törökök nem szeretnék célponttá tenni magukat, szóval max. szóbeli lenne a reakció. Egyébként is Kasmírban csúnya három oldalú konfliktus lenne. Most is az indiai fegyverek nem igazán Pakisztán felé, inkább a helyi lakosok felé néznek.

Értem én, hogy tényleg sokan vannak, de te is tudod, hogy a nagy számokkal nagyobbat lehet hazudni. Lásd középosztály vásárlóereje marketingdumát. Ott is első ránézésre úgy tűnik, hogy az 1,2 milliárd ember közül ugyan kis százalék a középosztály, de összességében az baromi sok. Aztán ahogy múltkor utána számoltál, kijött, hogy nincs is ott olyan nagy vásárlóerő, inkább csak a sok ember.
süti beállítások módosítása